Geen gegevens beschikbaar
512
Foto 512 is een buurpraatje in de Hoekstraat.
Ook deze personen zijn vast wel thuis te brengen.
Foto 512 is ook bekend. Zittend in de deur Bartha Ruizendaal - de Jong met haar dochters, links Geertje en rechts Willempje. Op de grond, met klapmus, zoon Jan en onder de mat zoon Rikkert. De vrouw in de lichte rouw is Geertje Hopman - de Graaf met haar zoontje Peter. De vrouw met witte schort is Roelofje Heek - de Jong, die na de Tweede Wereldoorlog is verhuisd naar Meppel. Zij was een dochter van Arend de Jong en Gerritje Bos, nr. 1786. Op de fiets Rutger Koelewijn Kzn., die destijds op de Huijgenlaan woonde.
2017 03
511
Foto 511 betreft een buurtje in de Spuistraat, waar bij mooi weer ’s middags aan de weg werd gebreid of genaaid. Dit kwam je in Spakenburg veel tegen. De foto is nog niet zo oud, dus de personen moeten te herkennen zijn.
Foto 511 is geheel opgelost, maar dat is niet zo vreemd, aangezien die niet zo oud is. De foto is genomen in de Spuistraat, ongeveer waar nu de winkel van Veltenmode is. Hier staan afgebeeld Aalbertje Koelewijn-Koelewijn, met haar dochter Hendrikje, daarnaast Lammertje Koelewijn met haar dochter Aaltje, met de zwarte pluummus en daarachter met witte schort Aaltje Poort-Koelewijn.
2017 03
510
Foto 510 betreft het haringlossen aan de zuidwal van de Nieuwe Haven. Wie herkent de personen die erop staan?
Foto 510 betreft het haring lossen in de Nieuwe haven. Aan boord van de botter (een “koopsjuut” van Jan Muijs), is links (de man met hoed) Gijsbert Koops, De man met vismand is Abraham Muijs en achter de zeilschoot zijn broer Jacob Muijs Wzn. Links op de foto Melis Korlaar en Rutger de Graaf Hzn. De jongen achteraan is nog onbekend, maar wel is de naam genoemd van Jan Muijs jr. Daarvoor Hendrik de Jong Rzn. en Jan Ruizendaal Jzn. (met één been op de gording).
2017 02
509
Foto 509 is een deel van een trouwreportage op “de Pol” te Spakenburg. Volgens mij moeten de mensen gemakkelijk te herkennen zijn, als is de foto niet scherp.
Foto 509 was gemakkelijk te herkennen.
De achterste vrouw op de trouwfoto is Grietje Koelewijn-Heinen, (Griet van de Korporaal). Daarvoor Bort Muijs en zijn vrouw Wijmpje Muijs-Duijst. Dit echtpaar heeft altijd aan het begin van de Westdijk gewoond.
2017 02
508
Foto 508 is weer een Eemdijks tafereel met diverse familieleden. De Eemdijkers moeten die zeker kunnen thuisbrengen.
Foto 508 is genomen aan de Eemdijk. Hier zit nog een leuk verhaaltje achter, dat mij is doorgegeven door Stijntje van de Mheen-Poort.
De linkse vrouw is Teuntje Huijgen-Veldhuizen met haar dochter Evertje. De tweede vrouw is haar zuster Annetje Huijgen-Veldhuizen met dochter Trijntje. Geheel achteraan staat, uit de rouw, Willempje Poort Wdr. De drie kinderen voor haar zijn Evertje Huijgen Adr., Jannetje Malestein Stdr. en Elisabeth Huijgen Adr. De staande vrouw is Evertje van de Geest-Hoolwerf Wdr. Dan vooraan staat Elisabeth Huijgen Kldr., het meisje zonder muts is Jannetje Huijgen Adr.
De vrouw in burger is Toos van Uden uit Baarn. Zij kwam voedselbonnen brengen voor twee jongens uit Tsjecho-Slowakije, die op de Eemdijk zaten ondergedoken, o.a. bij Hendrikus Poort, gehuwd met Heintje Loef. Toos heeft veel goeds voor die jongens gedaan en bleef op Eemdijk wel eens een nacht over. Zoals zo vaak is gebeurd in de geschiedenis, was Toos vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog zwanger van één van de jongens! Haar familie was rooms-katholiek en zij wilden dat Toos het kind zou afstaan aan de RK kerk. Toos wilde dit niet en is daarom met haar vriend Jan Hotarek, meteen na de bevrijding in een klein vrachtwagentje, vertrokken naar zijn land.
Al heel snel werden ze geconfronteerd met het IJzeren Gordijn en konden niet meer naar het Westen. Toos kon dus haar familie niet bezoeken!
Twintig jaar later kwamen ze plotseling op bezoek bij de ouders van Stijn, waar hij ondergedoken had gezeten. Ze mochten naar Nederland voor familiebezoek, maar moesten hun vier zoons daar achterlaten, zodat ze wel gedwongen waren weer terug te gaan Tjecho Slowakije!
Stijntje en haar man Albert hebben hen in 1994 nog bezocht, tijdens een rondreis door Europa. Ze woonden toen in Brno, de tweede stad van Tsjechië, maar het waren toen al oude mensen.
Zo heeft deze foto nog een geheel apart leven geleid!
2017 02
507
Foto 507 wordt vermeld als een bijzonder historisch plaatje. Het betreft het einde van de Oude Schans met het begin van de Westdijk. Alles is hier zo veranderd, dat sommige lezers moeite hebben het te herkennen. Tegen de elektrische paal staat de oude Lammert Duijst, geboren 8 november 1846. Hij woonde aan het begin van de Westdijk en was de schoonvader van Bort “de Gooier”.
Foto 507 behoeft geen verdere verklaring. Dit geeft een historisch plaatje weer, dat elen al niet meer kennen, namelijk de overgang van Westdijk naar Oude Schans.
2017 02
506
Foto 506 is weer een familiefoto, een trotse tante met haar neefjes en nichtjes. Op de foto zijn maar liefst 4 verschillende mutsen te zien o.a een “ongermus”, een “pluummus”, ”klapmussen” en een “dofmus”. Wie zijn het?
Foto 506 is ook geheel bekend. Dit betreft Grietje Duijst-Muijs, Jdr. (Griet van Jan Muijs) met neefjes en nichtjes.
Het meisje met de “pluummus” is Hendrikje Hopman-Muijs Wdr. Op schoot met de “dofmus” is Maria Meester-de Graaf Wdr. Het jongetje op schoot met de “klapmus” is Lammert Muijs Wzn, een broer dus van Hendrikje, en daarnaast Jan Muijs Jaczn.
2017 02
505a
Foto 505 is een echte familiefoto en wel te herkennen. Het betreft een oud “Ootje” met haar kinderen, schoondochters en kleinkinderen, in het weiland, met op de achtergrond de Nieuwe Schans.
Foto 505 is geheel bekend.
Dit is namelijk de familie van Jacob Beekhuis en Wijmpje ter Beek.
Achteraan staan de drie kinderen Evert, Aartje en Gijsbert.
Zittend Maria Hop, gehuwd met Evert, dan Everts moeder Wijmpje Beekhuis-ter Beek en dan Hilletje Beekhuis-Koelewijn, gehuwd met Gijsbert. De kinderen zijn eerst vier kinderen van Evert en Maria en wel Elbertje, op schoot met klapmuts Barend, dan Gerrit en Jacob. Het jongetje op schoot bij moeder Hilletje is Jan Beekhuis en daarnaast zijn broer Jacob Beekhuis.
2017 02
505
Foto 505 wordt afgebeeld vanwege het historische plaatje, getaande fuiken, die in een mast op het land werden gehesen om te drogen. Deze masten zag je staan bij taanketels, die zowel aan de oost- als aan de westkant van de haven voorkwamen. De overige netten hangen te drogen op een soort rekken.
2017 01
504
Foto 504 is genomen met op de achtergrond waarschijnlijk een winkeltje, maar waar precies is niet duidelijk. Er staan personen op uit verschillende gezinnen, een volwassen vrouw in de lichte rouw, twee meisje in “‘t licht” o.a. een meisje in de zware rouw net als de vrouw met de kinderen. Graag uw mening hierover!
Foto 504 geeft wel wat bekende gezichten. Het derde meisje van links zou een Blokhuis kunnen zijn. Er staat waarschijnlijk ook de moeder op van Geertje Hopman van de Nieuwe Schans, die gehuwd was met Peter Blokhuis. Wie het weet mag het zeggen.
[Reactie 2017 04] Even een kleine aanvulling op foto 504. Volgens ontvangen inlichtingen is deze foto genomen aan de achterkant van het huis van de familie Klaas ter Haar, aan de Oude Schans. Van de foto is verder niets bekend geworden, alleen dat hoogst waarschijnlijk één van de kinderen van Klaas ter Haar en Steventje Koelewijn is. Dat moet dan dochter Marritje zijn geboren 14-2-1905. Wie schets mijn verbazing toen ik enkele weken geleden met deze zelfde foto in kennis werd gesteld, toegestuurd door een mijnheer Van Ruller uit De Bilt, aan een van onze redactieleden, naar aanleiding van een bezoek in het dorp deze zomer. Deze meneer vertelde dat de man in klederdracht, zittend op de vismand, zijn vader was, die van 1919 tot 1921 hier onderwijzer was geweest! Dan blijk de wereld toch klein te zijn!
2017 01