Historische vereniging Bunscote 1980 - 2020

BH_VWBJDE_FOTO

584
Foto 584 is van een boerengezin uit Bunschoten. Het betreft vijf meisjes en een jongen uit één gezin. De twee meisjes op schoot van moeder is een tweeling. Wie weet hier meer over?
Foto 584 is helemaal opgelost dankzij enkele kleinkinderen van de familie. Het betreft het gezin van Tijmen van Halteren en Magteltje Kroon. Links staat dochter Aartje, later getrouwd met Cornelis van de Geest, dan vader Tijmen van Halteren met voor hem zoon Zeger, getrouwd met Maria Poort. Moeder Magteltje met op haar schoot de tweeling Rikje en Marretje. Marretje is getrouwd geweest met Frederik Poort van de Eemdijk. Dan krijgen we dochter Hilletje met ‘bangdesjullek’ getrouwd geweest met Tijmen Koelewijn. Dan dochter Jannetje getrouwd geweest met Mengs Nagel. Later zijn nog een aantal kinderen geboren en bestond het gezin uit 12 kinderen. De familie bewoonde een boerderij aan de noordkant van de Oosterstraat, waar later zoon Douwe een boerderij had.
Het heeft dit gezin niet meegezeten in het leven. De boerderij was vrij laag gelegen en kwam met de watersnood van 1916 diep in het water te staan, zodat er van het aantal koeien 16 verdronken. Slechts een beperkt aantal kon worden gered. Een enorme schadepost voor die tijd. Net toen de familie er weer bovenop begon te krabbelen, brak de Spaanse griep uit, waaraan vader Tijmen op 22 december 1918 overleed, slechts 46 jaar oud. Moeder Magteltje bleef over met een groot gezin en moest het hoofd boven water zien te houden. Tot overmaat van ramp overleed enkele jaren later één van de tweelingdochters, Rikje, op 25 oktober 1924, slechts 18 jaar oud. Het gezin heeft dus veel meegemaakt en zal vast niet vaak gedacht hebben aan de ‘goeie oude tijd’ die achter hen lag!
2020 03
nlenfrdeplptes

Seizoensagenda

06 mei 2021
19:30 -
Cursus Botterbouw
13 mei 2021
19:30 -
Cursus Kubbootbouw

Advertenties