Historische vereniging Bunscote 1980 - 2020

99 Van het bestuurJ. Bos
100 De kalender 2016 kalendercommissie
101 Mee nor zee J. de Graaf
106 Impressie dagje uit augustus 2015 M. E. Dijkhuizen-van Veen en J. Bos
110 Levensbeschrijving van Lammert Hopman (2) L. Hopman
122 Uit de kunst K. van Twillert
123 Van wee is tat d’r één B. Zwaan
128 Emigratie A. ter Beek
133 Seizoensagenda A. van Halteren

Van het bestuur 

 

Scanners en schrijvers gevraagd

Nog steeds heeft de Historische Vereniging behoefte aan mensen, die mee willen helpen met het scannen en/of beschrijven van foto’s. De teams die we nu hebben functioneren prima en werken hard, maar er resten nog vele duizenden foto’s. Wie er iets voor voelt, kan contact opnemen met Klaas Koelewijn, tel. 2985318. Ook zoeken wij naar mensen, die als redactielid mee willen werken aan de totstandkoming van Bun Historiael. Maar wie niet direct voelt voor de redactie, maar wel verhalen heeft die voor onze achterban van belang zijn, kan te allen tijde contact met mij opnemen. Het mag toch niet zo zijn, dat als de ouderen onder ons ophouden met publiceren de verhalenstroom zou opdrogen. En er valt nog zoveel te vertellen voor het nageslacht...

Het reisje

De Historische Vereniging heeft weer een mooi reisje gemaakt naar Staphorst en naar Urk. De deelnemers aan deze reis kwamen zeer voldaan terug. Maria E. Dijkhuizen-van Veen heeft op de haar geheel eigen wijze een impressie van het reisje geschreven. Van mijn kant geef ik nog een kleine aanvulling op deze impressie.

Bun Historiael

- Aanvullingen op het woordenboek (N t/m P)

Jan de Graaf Ezn. heeft voor aflevering 5 van de Aanvullende en ontbrekende woorden van het Woordenboek van Bunschoten- Spakenburg en Eemdijk gezorgd. Het zijn de worden van N t/m P. Wij raden u aan zijn bijdrage te lezen en zo nodig van commentaar te voorzien.

- Lammert Hopman deel 2 van zijn levensbeschrijving

Van Lammert Hopman is deel 2 van zijn levensbeschrijving gepubliceerd. Hierin beschrijft hij de gebeurtenissen en toestanden in de jaren 1918 t/m 1930. Het is opvallend hoe ondernemend zijn ouders waren. Zijn verhalen vertellen ons over een voor velen totaal onbekende wereld.

Een gedeelte van het artikel kunt u hier lezen

- Uit de Kunst

Klaas van Twillert besteedt in Uit de kunst aandacht aan twee kunstwerken. In de eerste plaats het kunstwerk op de voorkant. Het is een schilderij van Leo van Gestel uit 1932/1933 met daarop Een vrouw met twee meisje aan de waterkant. Het tweede kunstwerk staat op de hartpagina en is een pastel van Hendrik Willem Nieuwboer: De hervormde kerk vanaf de Oostbinnenburgwalletjes uit ca. 1880.

- Keetje met de muul

Verder treft u een bijdrage van Oth Dekkers aan: Keetje met de muul. Dit verhaal gaat over ”waarschijnlijk” de eerste kleuterschool van Spakenburg.

- Van wee.....

Bort Zwaan heeft moed geput uit de reacties, die hij op zijn rubriek Van wee is tat d’r één? van uw kant gekregen heeft. Als u weet wie er op de nieuwe foto’s staan, schroom dan niet en neem contact op met Bort Zwaan, want alleen op die manier kunnen we namen vastleggen, die anders verloren gaan.

- Mee nor zee

Jaap de Graaf, organist, roker en meesterverteller, beschrijft in Mee nor zee zijn eerste tochtje.. Hij maakt van de gelegenheid gebruik, om het een ander te vertellen over allerlei toestanden en personen op de Nieuwe Schans en de Nieuwe Haven. En hij geeft zelf min of meer aan, wat de waarheid is en wat er ”beziejen de waorheid” kan zijn.

- De kalender

Natuurlijk komt er weer een kalender. Er wordt hard aan gewerkt om hem op tijd klaar te krijgen. Hij zal gaan over de watersnood van 1916. Het is de samenstellers wonderbaarlijk goed gelukt om met behulp van heel veel fotomateriaal de feiten van de watersnood te verbinden met allerlei personen uit vroegere tijden. Het wordt allemaal heel mooi...

Jan Bos Lzn, voorzitter

nlenfrdeplptes

Seizoensagenda

13 mei 2021
19:30 -
Cursus Kubbootbouw
03 juni 2021
19:30 -
Cursus Botterbouw

Advertenties