Historische vereniging Bunscote 1980 - 2020

40 Van het bestuur J. Bos
42 Melis van Twillert in WOII deel 2 Melis van Twillert
53 Uit de kunst K. van Twillert
56 Verslag ledenvergadering J,E. Hopman
66 Excursie 2018 Willem Meester
68 100 jaar gemeentelijke verkiezingen in de gemeente Bunschoten W. Ruizendaal

Van het bestuur

 

Delft

 Hans Hopman verzorgde het artikel over de jaarvergadering. Daar sprak dhr. Blaak, directeur van de Oude- en de Nieuwe Kerk in Delft. Deze twee kerken zijn goed voor 250.000 toeristen per jaar. In de Nieuwe Kerk bevindt zich de grafkelder van de Oranjes. Willem Ruizendaal maakte daarvan een prachtige maquette. De Nieuwe Kerk heeft niet minder dan vier eigenaren: de gemeente Delft is eigenaar van de toren, de PKN is eigenaar van de kerk, de Nederlandse staat is eigenaar van het praalgraf van Willem van Oranje en de Oranjes zijn eigenaar van de grafkelder. Aan de hand van vele afbeeldingen liet dhr. Blaak zien, hoe mooi de beide kerken wel zijn.

Excursie op zaterdag 25 augustus


Het verhaal van dhr. Blaak was meteen een mooie reclame voor de excursie van de Historische Vereniging op zaterdag 25 augustus. Het is dan de bedoeling om de beide eerder genoemde kerken te bezoeken en in het museum De Porceleyne Fles de wereldberoemde verzameling aardewerk te bezichtigen.

Bun Historiael

Ook dit nummer van ons orgaan is weer rijkelijk gevuld met allerlei interessante onderwerpen.

- 100 jaar gemeentelijke verkiezingen in Bunschoten

Willem Ruizendaal heeft n.a.v. de laatste gemeenteraadsverkiezingen het overzicht in de Canon bijgewerkt. Het is een prachtig en informatief overzicht van de ontwikkelingen binnen de gemeente Bunschoten.

- Melis van Twillert in de Tweede Wereldoorlog

In dit nummer is het tweede deel van de brief van Van Twillert afgedrukt. Daarin beschrijft hij zijn ervaringen in de diverse concentratiekampen: Neuengamme, Ladelund, Wattenstadt, Oranienburg, Ravensbrück en Malchow. De door hem ervaren ellende werd door hem samengevat in de zin: “Je was meer dier dan mens!”

Een gedeelte van het artikel kunt u hier lezen

 - Het reisje van de Historische Vereniging

Martine Beekhuis heeft een verslag gemaakt van het reisje naar IJmuiden en Haarlem. De reis was voorbereid door Willem Meester en Piet van Schoor. We hebben die dag genoten van de tocht door de haven van IJmuiden en langs de Noordzeekust. Haarlem getuigt nog altijd van een rijke cultuur. Al met al een ontspannende, gezellige en leerzame dag.

- Foto’s, dia’s, films

Mocht u in het bezit zijn van foto’s, dia’s of films, die u wilt delen met de Historische Vereniging, aarzel dan niet om contact op te nemen met Klaas Koelewijn. Die zal dan zeker zorgen voor een
goede afwerking en verwerking van dat waardevolle materiaal.

- Ledental

Het ledental bedraagt momenteel 1090. We weten ons door de gemeenschap breed gesteund. Maar het zou wel fijn zijn, als die steun ook tot uitdrukking zou komen in een lidmaatschap van
onze vereniging.

- Van Twillert schrijft geschiedenis

Het door Herman van Twillert geschreven boek is af en wordt op 30 augustus gepresenteerd in restaurant ‘de Mandemaaker’. U kunt het boek bestellen bij Herman via email of
via Facebook. Bij vooraf bestellen betaald u € 32,50 in plaats van € 37,50.

- Van wee

Bort Zwaan levert weer een inspirerende bijdrage met oplossingen van vorige artikelen en de nodige vragen m.b.t. het nieuwe artikel. Als u mensen kent of herkent, aarzel dan niet om contact met Bort Zwaan op te nemen.

Jan Bos Lzn, voorzitter


 

nlenfrdeplptes

Seizoensagenda

Cursus Botterbouw


02 feb 2023
19:30 -
Cursus breien en boeten van netten


07 feb 2023
19:30 -

Advertenties