Historische vereniging Bunscote 1980 - 2020

52 Van het bestuur J. Bos
52 Seizoensagenda  Aart van Halteren
54 Vijftig jaar Adventkerk en Vaartkerk (deel 2) Hans Hopman
66 Ooggetuigenverslag over Kamp Amersfoort in oktober 1944 Bort Zwaan
74 Uit de kunst K. van Twillert
76 Een Spakenburg tweelingschilderij K. van Twillert
85 Van wee is tat d’r één? Bort Zwaan
92 Plaatselijke figuren Marianne van Twillert

Van het bestuur

 
Betaling lidmaatschap

Op de laatste bestuursvergadering bleek dat 200 (!) leden hun abonnementsgeld nog niet betaald hebben. We dringen er bij u op aan, om dit even te controleren en zo nodig in orde te brengen. En als u blij bent met Bun Historiael, wilt u dan ook in uw naaste omgeving erop aandringen om lid te worden van de Historische Vereniging.

Beschrijvers


Er zijn weer vele foto’s gescand. Dat is op zich fijn, maar nu zitten we verlegen om mensen, die in staat en bereid zijn, om deze foto’s te beschrijven. Als het u wat lijkt, neemt u dan contact op met Klaas Koelewijn.

Reisje

Op zaterdag 26 augustus gaan we naar IJmuiden, waar we gaan varen en twee musea kunnen bezichtigen: het Hoogovenmuseum en het Zeehavenmuseum. Als u mee wilt, kunt u zich melden bij Aart van Halteren.

Bun Historiael

- Ledenvergadering

Gerrit Beekhuis schreef het verslag van de ledenvergadering van 18 april jl., waar Rien Mouw een prachtige lezing met dia’s hield over de Veluwe, de Veluwenaren en de edelherten. Aart van Halteren kon melden, dat de ledenwerfactie 36 nieuwe leden had opgeleverd.

- Henk en Eef: een biografie

Henk van Diermen leverde het artikel Een Spakenburgs “tweelingschilderij”. Daarop staat Henk van Diermen zelf en zijn vrouw Eef Heinen. Het schilderij gaat terug naar 1952 en legt een verbinding tussen de Westdijk en de Havendijk, tussen Henk en Eef. Het bijzonder boeiende artikel wordt afgesloten met het gedicht: De verbeelding van mijn jeugd. Het schilderij is van de hand van hun schoonzoon Luurd van der Dussen.

- Van wee

Bort Zwaan doet in zijn rubriek “Van wee is tat d’r één?” een dringende oproep om de gegevens, waarom gevraagd wordt aan hem door te geven. Denk niet te gauw: Ik weet wel wie dat is en dan zal iedereen het wel weten, maar houd die gegevens niet voor jezelf, want alles wat niet vastgelegd wordt, wordt vergeten.

- Kamp Amersfoort

Bort Zwaan publiceert onder de titel “Ooggetuigenverslag Kamp Amersfoort oktober 1944” een brief van Jan Koelewijn, waarin de wantoestanden van het kamp op schokkende wijze onder de aandacht gebracht worden. In de brief wordt ook geschreven over de ontmoeting met onze plaatsgenoot Melis van Twillert en met de Puttenaar Piet Punt.

Een gedeelte van het artikel kunt u hier lezen

- Nieuwbouw Gereformeerde kerken Spakenburg en Eemdijk

Hans Hopman zet zijn artikelenserie over de nieuwbouw van de Adventkerk en de kerk in Eemdijk voort. De oproep om een half weekloon per adres te schenken levert een bedrag van f 23.000 en een gift van f 30.000 op. En verder wordt er nog eens f 67.000 van de kerkleden geleend. En verder neemt hij de fondsvorming voor de kerk in Eemdijk mee. Ook dit is allemaal geschiedenis en het is goed dat het wordt vastgelegd.

Jan Bos Lzn, voorzitter


 

nlenfrdeplptes

Seizoensagenda

13 mei 2021
19:30 -
Cursus Kubbootbouw
03 juni 2021
19:30 -
Cursus Botterbouw

Advertenties