Historische vereniging Bunscote

C. A. Nelemans Van het bestuur 39
A. ter Beek Vijftig jaar VVV in Bunschoten-Spakenburg-Eemdijk 40
W van TwillertVan wee is tat d’r één ... ? 61
P. Koelewijn De levensgeschiedenis van Maas Hendrikusz Niezen (6) 64
W.N. Kok Boer, bestuurder en brandweerman 68
J.E. Hopman Hooglandse boer vertelt boeiend over historische ontwikkeling Eempolder 70
W. Beekhuis Een plaatje met een praatje 73
O. Dekkers Onbegaanbare wegen 76
W.N. Kok De bouwgeschiedenis van de botter 81
O. Dekkers/J.E. Hopman Gevraagd 81
J. Hoekstra Seizoenagenda 1999 83

 

 

 

Van het bestuur

Inhoud van dit nummer

Het bestuur heeft vernomen dat nog niet zo lang geleden de heer J.H.M. Putman is overleden. Samen met mevr. H.A. Burgman-Feenstra is hij de auteur van het prachtige boek Van wee binj ie d'r één. Het is een genealogisch werk van formaat dat de Bun-schoter families van ca. 1600-1912 beschrijft. Onze vereniging - en niet alleen zij -beschouwt deze uitgave als een rijk bezit. Daarom past het ons om de heer Putman in dankbare herinnering hier te vermelden.

Wie helpt?

Het Meertensinstituut in Amsterdam houdt zich bezig met onderzoek en documentatie van de Nederlandse taal en cultuur, met alles wat te maken heeft met folklore, klederdrachten en dialect.
Elk jaar krijgt onze historische vereniging een vragenlijst ter invulling toegezonden. Het bestuur is op zoek naar iemand die dit wil gaan verzorgen. Gedacht wordt aan een man of vrouw in de leeftijd van 30 tot omstreeks 40 jaar. Het beantwoorden van de vragen moet zorgvuldig gebeuren. Kennis van Bunschoten-Spakenburg en Eemdijk, hun dialect en hun historie is vanzelfsprekend een vereiste.
Een paar voorbeelden van de vragen die gesteld worden. De gulden gaat er uit, de euro komt er aan. Vandaar de vragen hoe in ons dialect de stuiver, de gulden, de rijksdaalder enz. heten. Omdat hier en daar kerkdiensten in het dialect worden gehouden en ook bijbelgedeelten, psalmen en gezangen in het dialect worden vertaald zijn ook hierover vragen gesteld. Bij het onderwerp volkskunde hebben ditmaal de vragen betrekking op de zondag. Dat heeft te maken met het feit dat de 24-uurs economie oprukt. Er komt dus een scala aan vragen naar voren.
Wie voor deze taak iets voelt kan zich opgeven bij een van de bestuursleden.

De jaarvergadering

Zoals u in de seizoenagenda kunt lezen hopen we op dinsdag 18 mei a.s. onze jaarvergadering te houden. Aanvang 20.00 uur in ’t Haantje. Het jaarverslag van de secretaris en de bestuursverkiezing krijgen de aandacht. Verder zal deze avond in het kader staan van de in mei te houden Bunschoter Boeren- en Beestenboel.
Het bestuur heeft een aantal mensen weten te vinden die werkelijk een fantastisch dia-klankbeeld hebben gemaakt over het boerenleven van ongeveer honderd jaar geleden. Zij hebben zich bereid verklaard om op 18 mei naar Spakenburg te komen om ons allemaal daarvan te laten genieten. We wekken al onze leden op om deze bijzondere avond mee te maken.
Andere belangstellenden zijn eveneens van harte welkom. Laat ’t Haantje maar vol lopen!
De verwachting is dat dit ook zal gebeuren. En de organisatie van de Bunschoter Boerendag wensen we op 29 mei veel succes toe. De nadruk ligt deze dag op het boerenleven geassocieerd met het thema voeding en voedsel.

Gevarieerd nummer

Opnieuw heeft u een gevarieerd nummer voor u met prachtige foto’s onder meer van de theetuin die er ooit is geweest aan de Westdijk. Een belangrijk deel van deze Bun Historiael wordt ingenomen door een artikel over de plaatselijke VW. Het is van de hand van Arie ter Beek. De VVV bestaat dit jaar vijftig jaar, vandaar dat de geschiedenis van deze vereniging voor het voetlicht komt.
We willen graag de VVV van harte feliciteren met dit jubileum en daarbij de wens uitspreken dat nog vele jaren toegevoegd mogen worden aan deze eerste vijftig. Want de VVV speelt een niet onbelangrijke rol in het toeristisch gebeuren in onze samenleving. Ze is er niet meer uit weg te denken. Voor het bereiken van de doelstelling wensen we het bestuur alle sterkte toe.
Verder willen we de VVV en het plaatselijk kantoor van de ABN-AMRO Bank hartelijk bedanken voor het financieel bijdragen in de kosten van dit extra dikke nummer van Bun Historiael.
Het verhaal over de levensgeschiedenis van Maas Niezen krijgt ook in dit nummer weer een vervolg.
Dat een boekbespreking bij Theo Kok in goede handen is bewijzen wel zijn bijdragen over het nieuwe botterboek van Peter Dorleijn en het themanummer van De Bewaarsman, het tijdschrift van onze zustervereniging in Hoogland. Dat nummer is geschreven naar aanleiding van 25 jaar opheffing van de gemeente Hoogland en beschrijft de periode 1811-1973.
Naast de gebruikelijke rubrieken treft u nog een verslag aan van de gehouden ledenvergadering en een artikel over ’onbegaanbare wegen’.
Bun Historiael kent een luxe-probleem: de redactie heeft niet te klagen over de hoeveelheid kopij-aanbod. Het betekent dat er wel eens geschoven moet worden met artikelen. Daarom houdt u het tweede artikel over het dragen van oorringetjes en het vervolgartikel over boeren die de macht hadden tegoed tot de volgende keer.
We wensen alle lezers en lezeressen veel lees- en kijkgenot toe.

De voorzitter, C.A. Nelemans