Historische vereniging Bunscote

C. A. Nelemans Van het bestuur 3
A. ter Beek Ontstaan van het Spuiplein (1) 4
W. van Twillert Van wee is tat d’r één ... ? 13
P. KoelewijnDe levensgeschiedenis van Maas Hendrikusz Niezen (1) 16
W. Beekhuis Een plaatje met een praatje 20
W.N. Kok Een behouden vaart 24
O. Dekkers De levensloop van de turfvulster Catharina Engels van der Weiden 25
Redactie Historische allerlei 31
W.N. Kok ... en de boeken werden geopend 33
J. Hoekstra Seizoenagenda 1998 35
 

Van het bestuur

Vacatures ingevuld

In het vorige nummer moesten wij u een vacature melden in het bestuur door het overlijden van de heer G. Roelofsen en in de redactie door het stoppen van de heer W.G.G. Smeets. Het bestuur is er dankbaar voor dat beide vacatures al weer zijn vervuld. In het bestuur heeft zitting genomen als penningmeester de heer A.G. Hopman, Da Costastraat 21. Een oude bekende, omdat hij ook in een vorige periode reeds deze bestuursfunctie heeft bekleed. En aan de redactie is toegevoegd de heer P. Koelewijn, Jan Steenstraat 24. U heeft van zijn hand al meerdere artikelen in ons blad kunnen lezen en er zullen hopelijk nog vele volgen! Beide heren heten we van harte welkom en wensen we veel voldoening toe bij het verenigingswerk.

De inhoud van dit nummer

Met dit nummer van Bun Historiael begint een nieuwe jaargang. Het bestuur is ervan overtuigd dat de redactie opnieuw haar uiterste best zal doen om in het komende seizoen weer een scala aan interessante artikelen en verhalen te bieden. We zien daar natuurlijk allemaal met belangstelling naar uit.
Wie meegedaan heeft met de fotoprijsvraag uit het vorige nummer is uiteraard nieuwsgierig naar de uitslag. Op één van de volgende pagina’s kunt u die vinden. De winnaars onze gelukwensen!
P. Koelewijn plaatst het eerste artikel over de levensgeschiedenis van Maas Niezen. Ongetwijfeld komen hierbij weer aardige dingen naar voren.
Een turfvulster geeft O. Dekkers voldoende stof om over te schrijven.
Het Spuiplein is een onderwerp uit de actuele situatie. Het kan niet anders dan dat deze plek in het aloude centrum van ons vissersdorp geschiedenis heeft gemaakt.
A. ter Beek schrijft erover.
In ’Een plaatje met een praatje’ leest u over de oude school aan Eemdijk.
Tenslotte wijst onze medewerker W.N. Kok op enkele boekjes die elk op eigen terrein een stukje Bunschoter en Spakenburger geschiedenis beschrijven. Ze gaan over de protestants christelijke basisschool ’De Ark’ en de christelijke openbare bibliotheek.

Overige zaken

Van museum ’t Vurhuus is onze vereniging een gedeelte boven de deel van de museumboerderij gaan huren. Daarmee kreeg het bestuur de mogelijkheid om voortaan wat comfortabeler te kunnen vergaderen dan tot nu toe het geval was. Met wat nieuw meubilair in een ’bijzondere’ entourage is het prettig om daar onze vergaderingen te houden. Bovendien was er ook wat ruimte voor het opbergen van archieven. Een aantal kasten zijn daar al voor geplaatst. Op die manier krijgen we alles wat beter bij elkaar en voor het grijpen.
Het nummer dat nu voor u ligt heeft een sponsor. U kunt wel raden wie dat is : Drukkerij De Bunschoter B.V. Want al menig jaar neemt onze ’huisdrukker’ het eerste nummer van de nieuwe jaargang voor zijn rekening. Het past ons ’De Bunschoter’ hiervoor hartelijk te bedanken. Deze geste wordt bijzonder op prijs gesteld!

CA. Nelemans, voorzitter