Historische vereniging Bunscote

CA. Nelemans Van het bestuur 111
K Kok De Zuiderzeefilm 112
O. Dekkers Een raadselrijm 118
A. ter Beek Mijmeringen over de Westdijk (3, slot) 119
W. Beekhuis Een plaatje met een praatje 123
G. van Dijk Zimpe, zampe, zompen, wat zijn dat voor klompen? 126
P. Koelewijn Hendrikus Niezen in Westbroek (4, slot) 128
J.E. Hopman Zeelanders te gast in Spakenburg 131
W. van Twillert Van wee is tat d’r één...? 134
CA. Nelemans In memoriam G. Roelofsen 137
A. ter Beek Op zoek naar eigen huis, straat of buurt 138
Redactie Grepen uit Rhenen’s verleden 140
J. Hoekstra Seizoenagenda 1998 140
O. Dekkers Oplossing raadselrijm 141
Redactie Inbinden jaargangen 1996-1997 141

 

Van het bestuur

Blij en niet blij

Er is voor de uitgave van het boek Het oude orkest ligt achter de kerk van J.E. Hopman heel wat sponsorgeld bijeengebracht. Vooral uit de gemeente van de Noorderkerk is een aanzienlijk bedrag binnengekomen. En op het verzoek om in aanmerking te komen voor subsidie, dat het bestuur indiende bij het Prins Bernhardfonds/Anjerfonds, is positief gereageerd. Want hiervan werd namelijk een bedrag van ƒ 1.500,- ontvangen. Het spreekt vanzelf dat de vereniging blij is met al die giften, waarvoor we hier openlijk hartelijk dank zeggen.
Niet blij was het bestuur te vernemen van het gemeentebestuur dat ons bezwaarschrift was afgewezen. Dat bezwaarschrift was ingediend tegen het besluit om geen subsidie te verstrekken voor het ’orgelboek’.
We onderstrepen wat de schrijver van het boek, de heer Hopman, hierover opmerkte in een van de regionale bladen: „Formeel heeft de gemeente gelijk. Maar als je bedenkt dat het louter om vrijwilligerswerk gaat, had er best wat soepeler gereageerd kunnen worden. Degene, die dat boek over de Boerenoorlog gaat schrijven komt daar voorlopig gewoon niet aan toe (het was de bedoeling dat dit boek in 1997 zou verschijnen en daar zou wel subsidie voor verkregen zijn! C.A.N.). Maar dat moet geen probleem zijn, het is toch veel belangrijker dat er een boek verschijnt!”

Vacatures

Door het overlijden van dhr. G. Roelofsen is de functie van penningmeester vacant. Het bestuur is op het moment dat dit geschreven wordt naarstig op zoek naar een opvolger. Belangrijk wordt geacht dat de kandid(aat)(ate) goed met de computer om kan gaan en ook nog verstand heeft van boekhouden.
Interim penningmeester is bestuurslid G. Koelewijn, Zuiderzeelaan 2.
Bovendien wordt het bestuur per 1 januari 1998 geconfronteerd met de vacante post van eindredacteur van ons blad Bun Historiael. Dhr. W.G.G. Smeets heeft n.1. gemeend met ingang van de genoemde datum zijn functie als zodanig neer te leggen. Het bestuur legt zich node neer bij deze beslissing. Want dhr. Smeets heeft ruim drie en een half jaar dit werk met bijzonder veel kennis van zaken en met veel enthousiasme verricht. De eindredacteur is een onmisbare schakel in het geheel van de redactie.
We zeggen hem daarom vanaf deze plaats heel hartelijk dank voor zijn inzet. Hij mag er van overtuigd zijn dat er met veel waardering teruggedacht zal worden aan zijn werkzaamheden. Geprobeerd wordt ook voor deze post de juiste persoon te vinden. We hopen dat binnen niet al te lange tijd beide vacatures vervuld zullen zijn en het werk weer goede voortgang kan hebben.

Interessante boekuitgaven

Op 30 oktober j.1. heeft een delegatie uit ons bestuur de presentatie van een belangwekkend geschiedkundig boekwerk bijgewoond. In het provinciehuis te Utrecht werd de Geschiedenis van de Provincie Utrecht ten doop gehouden. Een fors werk in drie dikke delen, waarin diverse auteurs de verschillende aspecten en facetten van de Utrechtse geschiedenis hebben belicht. Het geheel is verfraaid met vele schitterende foto’s. Men kan spreken van een standaardwerk. Het bestuur heeft gemeend dit prijzige boekwerk aan te moeten schaffen voor het archief.
Ook kan nog medegedeeld worden dat de Stichting Stichtse Geschiedenis bezig is met een uitgave van een aantal boekjes, een serie met Utrechtse biografieën of levensbeschrijvingen van mensen die in een bepaalde regio in de provincie Utrecht van belang zijn geweest. In november verscheen het eerste deeltje over de Vechtstreek. En nu is men bezig om te komen tot de uitgave van 
een deeltje Eemland. Alle historische kringen en verenigingen, waaronder Bunscote, hebben hun medewerking toegezegd.
O. Dekkers is zo vriendelijk voor dit deeltje korte levensbeschrijvingen te leveren van ondermeer burgemeester Beukers, Dr. van Goor, burgemeester Blokhuis, Jan Duijst en Trijntje Veldhuizen-Van de Kolk. Bedankt Oth!

Wat u in dit nummer te lezen krijgt

De oude en vertrouwde rubrieken komt u uiteraard weer tegen, waaronder deze keer de jaarlijkse prijsvraag ’Van wee is tat d’r een...?’, alsook een verslag van de ledenvergadering op 16 oktober j.L
A. ter Beek besluit zijn mijmeringen over de Westdijk. K Kok verrast ons met een bijdrage: ’Winter in Spakenburg’. Dit naar aanleiding van een Zuiderzeefilm die 70 jaar geleden werd gemaakt.
P. Koelewijn rondt zijn serie over Hendricus Niezen af. Een oud raadselrijm is speciaal voor hen die het leuk vinden hun hersens eens te pijnigen. Sterkte daarbij - en komt u er niet uit - de oplossing staat achterin. En eigenlijk staat er nog een raadsel in, want wie heeft er ooit gehoord van nettenboetklompen?
Kortom: Voor elk wat wils! Veel leesgenot toegewenst!

Uw voorzitter, C.A. Nelemans