Historische vereniging Bunscote

C. A. Nelemans Van het bestuur 3
J. Hoekstra Seizoenagenda 4
W. van Twillert De Amerikaanse familie Van Bunschoten 4
O. Dekkers De eed in de herberg 13
W. van Twillert Van wee is tat d’r één... ? 16
A. ter Beek
Ruim een eeuw schoolleven 18
Herkomst van straatnamen (2, slot) 20
W. Beekhuis Een plaatje met een praatje 29
J.E. Hopman De hondekar (5, slot) 31
C. van der Einden Kerkvolk in beweging 35
 

 Van het bestuur

Een nieuwe jaargang
Met dit nummer van Bun Historiael wordt een begin gemaakt met de zestiende jaargang van ons verenigingsblad. Een jaargang naar we hopen met opnieuw veel afwisselende artikelen voor al onze leden. We kunnen de lezers reeds nu mededelen dat er in de kring van de redactie al hard gewerkt wordt om eind april uit te komen met een thema-nummer over de Tweede Wereldoorlog. Dit heeft natuurlijk van alles te maken met het feit dat in 1995 herdacht zal worden dat het 50 jaar geleden is dat ons koninkrijk werd bevrijd van de Duitse en Japanse onderdrukking.
Verder is het dit jaar ook 200 jaar geleden dat voor ons land de Franse overheersing begon. In 1795 vielen namelijk de Franse troepen ons land binnen, door de patriotten met gejuich ontvangen. En in veel plaatsen plantte men, zoals u weet, de vrijheidsboom en het geroep van vrijheid, gelijkheid en broederschap was niet van de lucht. Te beginnen met dit nummer zal in een aantal Bun Historisch aandacht geschonken worden aan deze Franse tijd.

Een videoband

In samenwerking met enkele vakmensen zal de historische vereniging een videoband maken waarop een aantal bejaarde Bun-schoters en Spakenburgers in onvervalst dialect iets zullen vertellen over vroeger. Het geheel zal het karakter dragen van een interview. De produktie van deze videoband wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Bunschoten die hiervoor een incidentele subsidie heeft verstrekt. Naar verwachting zal dit ’praatje met een plaatje’ onder onze leden ongetwijfeld vele belangstellenden kennen. Evenwel, we moeten nog even geduld hebben want alles moet nog van de grond komen. Uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen. Wanneer het zover is dat de band gereed is, zullen wij daar op deze plaats aandacht aan schenken.

Herdruk BunsChoten-Bezet-Bevrijd

We kunnen melden dat de herdruk van onze uitgave Bunschoten-Bezet-Bevrijd door kan gaan. Zoals u weet heeft het bestuur eerst geïnventariseerd of er aan een dergelijke uitgave nog behoefte is. Op onze oproep hebben zovelen gereageerd dat het mogelijk en ook verantwoord is een herdruk te laten verschijnen. Ondertussen heeft het bestuur alle schrijvers van dit boek benaderd, hetgeen alleen maar positieve reacties heeft opgeleverd. Er is nog niets definitiefs te zeggen over de datum van verschijnen. Maar er wordt naar gestreefd dat dit einde maart/begin april zal zijn. Alle intekenaars zullen op de hoogte worden gebracht hoe zij het boek kunnen bekomen. Nog even geduld dus! En bedankt voor de spontane reacties!

Wat de lezer in dit nummer tegenkomt

De lezer vindt in dit nummer onder meer een verhaal over een Amerikaanse familie Bunschoten (!), het slot van de verhalen over de hondekar en een vervolg over de herkomst van straatnamen. Enkele vaste en vertrouwde rubrieken vragen ook nu weer de aandacht van de geïnteresseerde lezer: ’Een plaatje met een praatje’ en ’Van wee is tat d’r een...?’. Het boek Kerkvolk in beweging krijgt een bespreking en ook is er een bijdrage over Een eeuw schoolleven.
Er is weer sprake van een grote verscheidenheid aan artikelen. En dat is iets dat naar onze overtuiging de leesbaarheid van ons orgaan alleen maar ten goede zal komen. Wij prijzen ons gelukkig dat zoveel scribenten zich hebben uitgesloofd om dit nummer mogelijk te maken.

Dank aan de sponsor

Dit eerste nummer van de nieuwe jaargang is traditiegetrouw gesponsord door onze huisdrukker De Bunschoter. Wij zijn hem bijzonder dankbaar dat hij ook nu weer dit nummer voor zijn rekening nam. We zijn er trots op dat weer zo’n fraai nummer de deur uit kan! De Bunschoter: Bunscote is u zeer dankbaar!

C.A. Nelemans