Historische vereniging Bunscote

C.A. Nelemans Van het bestuur 59
J. Hoekstra Uitnodiging ledenvergadering 60
K. Kok De tien plagen 60
Peternel Heuveling en Piet Mondriaan 65
O. Dekkers
De mooie meisjes van Bunschoten 67
Een reglement van politie uit het jaar 1827 68
W. Beekhuis Een plaatje met een praatje 73
J.E. Hopman De hondekar (3) 75
W. van Twillert Van wee is tat d’r één...? 79
K Kok
Nieuw land poldermuseum 81
Landelijke bouwkunst Utrecht 82
Redactie Lokale en regionale geschiedenis 83
 

Van het bestuur

Een herdruk?

Zoals bekend hopen wij volgend jaar met elkaar het 5O-jarig bevrijdingsfeest te vieren. Te gedenken hoe in 1945 voor het Nederlandse land en volk de bevrijding kwam die een eind maakte aan de gruwelijke Tweede Wereldoorlog. Het zal duidelijk zijn dat het bestuur van een historische vereniging hiermee ook te maken krijgt.
Eén van de suggesties die het bestuur bereikte was om van het boek Bunschoten bezet-bevrijd een herdruk te laten verschijnen. Ter gelegenheid van de 40-jarige herdenking van de bevrijding in 1985 is dit boek uitgegeven. De ondertitel luidt: ”Bunschoten-Spakenburg-Eemdijk en de Tweede Wereldoorlog”. Het boek is al geruime tijd niet meer verkrijgbaar. Het is een prachtige uitgave met ruim 200 pagina’s, verlucht met vele zwart-wit foto’s.
Het bestuur wil de behoefte aan een eventuele herdruk van te voren peilen. De lezers zullen in dit nummer een inlegvel aantreffen waarop ze kunnen aangeven dat ze belangstelling hebben voor het boek en een exemplaar willen kopen.
Er is berekend dat minimaal 150 exemplaren tegen de prijs van + ƒ 30,00 afgenomen moeten worden wil de zaak doorgaan. Wanneer u in het bezit wilt komen van dit boek dient u het formulier in te vullen en in te leveren bij één van de bestuursleden. (Voor adressen zie de pagina hiernaast).

Onderwerpen voor Leden- en Jaarvergadering

Een zaak waar het bestuur zich geregeld mee bezig moet houden in zijn vergaderingen is de invulling van de ledenvergaderingen en de jaarvergadering. Een punt dat meestal geen problemen oplevert. Uiteraard spreekt een bepaald onderwerp het ene lid meer aan dan het andere, maar de variatie zorgt er voor dat ieder wel aan zijn trekken komt. Toch zou het kunnen zijn dat er leden zijn die het bestuur best een goede voorzet zouden kunnen geven. Die een onderwerp aan kunnen dragen dat heel
goed op een vergadering van een historische vereniging zou passen. Want dat laatste is natuurlijk wel een voorwaarde.
Schroomt u niet als u een geschikt onderwerp weet om dat door te geven. Uw suggesties worden in dank aanvaard en bekeken. Wellicht komen er waardevolle tips binnen. Je weet maar nooit.

Waardering voor redactie

Een steeds weerkerend agendapunt op onze bestuursvergaderingen vormen de verslagen van de redactievergaderingen. Als bestuur kan je daar kennis van nemen -dankbaar nog wel - en het daarbij laten. Toch is dat naar ons oordeel te weinig.
Steeds kom je als bestuurslid onder de indruk van het feit dat hier veel werk wordt verzet. Vaak achter de schermen. Mensen die te maken hebben met de vulling van bladen, periodieken en verenigingsuitgaven weten er van mee te praten dat het een grote opgave is om alles op tijd bij de drukker te krijgen. Daar komt heel wat voor kijken! Eindredacteuren weten er alles van. Ook al houd je je aan een strak tijdschema, het is en blijft dikwijls heel moeilijk.
Maar zie nu naar onze redactie. Daar loopt het gesmeerd. Perfect! Het kan niet anders of daar moeten goed voor hun taak berekende mensen werken. Daarom willen wij als bestuur éénmaal op deze plaats publiekelijk waardering laten blijken voor de redactie en al haar medewerkers. Elke keer weer weet men een blad te voorschijn te toveren dat er zijn mag.
Fijn redactie, dat het zo gaat!

Tot slot

We hopen dat nummer 3 van de lopende jaargang dat nu voor u ligt u weer enkele genoeglijke uurtjes zal bezorgen. Er is opnieuw een grote verscheidenheid aan artikelen. Moge dit nummer een even goede ontvangst hebben als de uitgave Van schuytenmaekerye tot botterwerf dat allerwege zo’n goed onthaal heeft gekregen.
C.A. Nelemans