Historische vereniging Bunscote

T Sleurink Een dubbel-nummer 25
W Beekhuis Eemdijk in oorlogstijd 26
T Sleurink Een onbekende soldaat 30
K. Kok Een onderduiker als illegaal stempelmaker 32
Ir. W. van Twillert Het vergeten bataljon in Spakenburg 36
H. Dekkers Ozn Ter herinnering aan de laatste dagen van de oorlog 1940-1945 47
O. Dekkers De vlucht van de Bunschoter bevolking naar Nijkerk: april/mei 1945 48
F Kragt Uit het dagboek: 20 april t/m 15 mei 1945 48
A. ter Beek Fragmenten uit de bezettingstijd 49
Th. Oudman-de Graaf Niekark het ongs een bruffel edaon 58
Ir. W. van Twillert De laatste vlucht 60 en Eerste bevrijdingsfeest na de oorlog 66
C. van der Linden ... Herdenken in 1990 70
’Niet vergeefsch’
(gedicht van Muus Jacobse)
 

 Een dubbel-nummer


Het is dit jaar 50 jaar geleden dat ons land meegesleurd werd in de Tweede Wereldoorlog. Tien mei 1940 vielen Duitse troepen ons land binnen. Het heeft ons volk veel ellende bezorgd.
Dit dubbel-nummer van Bun Historiael staat in het teken van herdenken - juist ook in 1990. Daaraan is aan het slot een zeer lezenswaardig artikel gewijd. Aansluitend aan de grote tentoonstelling, welke onze werkgroep Tentoonstelling heeft opgezet en welke u als lid zeker moet gaan beléven. Om te blijven waken.
Natuurlijk kunt u veel lezen over gebeurtenissen in onze dorpen tijdens deze oorlog. Verhalen over het begin en ook over de laatste oorlogsdagen, tot een herdenkingsdienst in Nijkerk toe. Een dienst waar ook vele Bunschoters en Spakenburgers hun dank aan God hebben uitgezongen na zoveel angst en ontberingen. Vooral de laatste dagen waren in onze dorpen erg spannend en gevaarlijk, waarom het overgrote deel van de bevolking naar Nijkerk was gevlucht.
U ziet hierin dat ’Bunscote’ actief blijft om de geschiedenis van onze dorpen vast te leggen. Dat is door velen al zeer gewaardeerd.
Op ons vorige nummer hebben we dan ook zeer veel positieve reacties ontvangen. Zelfs schriftelijk. Zelfs een aantal oud-Spakenburgers gaven zich op als lid. Op het moment dat ik dit schrijf zijn er reeds meer dan 120 aanmeldingen binnen van nieuwe leden. Ons ledental komt daardoor dicht bij de 400. We moeten dus nog even actief blijven met elkaar. Nog een keer de premies die wij geven om het lid worden te stimuleren: - Elk nieuw lid krijgt een boekje als welkomstgeschenk. Zie bladzijde 1 van ons vorige nummer.
- Elk tiende nieuwe lid bovendien het fraaie gebonden boek ” Onder dokters handen”. - Elk lid dat drie nieuwe leden aanbrengt ontvangt een geschenkbon van f 25,-. Leest u ook nog eens na op de eerste bladzijde van ons vorig nummer hoeveel voordelen en voorrechten u geniet als lid van onze vereniging.
Onze slogan moet dan ook zijn:
Ieder lid brengt een nieuw lid aan.
De ledenwerfactie loopt door tot en met 21 mei a.s. Dan houden we jaarvergadering in ’de Mandemaaker’, waar een Urker visser zijn belevenissen op een kotter, met dia’s, komt vertellen.
Ons volgende nummer verschijnt begin september. Het juni-nummer vervalt - daarvoor in de plaats komt een prachtig gebonden boek met vele illustraties óver ons dialect in ons dialect. Er staan vele spannende verhalen in uit vroeger dagen. Zoals u weet kan elk lid een exemplaar van dit boek, met een korting van bijna 30 gulden, voor één tientje kopen.
Tenslotte nog een rechtzetting. In ons vorige nummer werd meester Gieb genoemd als de eerste schrijver van een Spakenburgs woordenboek. Dit moet natuurlijk meester Aart (Blokhuis) zijn.

T. Sleurink