Historische vereniging Bunscote

T. Sleurink Van twee jubilea 01 en Aan de leden 02
K Kok De vroegere bewoners op de plek van restaurant De Mandemaaker 03
T, Sleurink Over een familieboek 17 en Verslag van de Werkgroep dialect 17
W. Beekhuis Een plaatje met een praatje 18
C. van der Linden Inundatie en evacuatie/oproep 20
C. van der Linden Voorproefje uit ’Dialect-boek’ 21 en Excursie in de nazomer 1990 21
O. Dekkers
Bijzonder gevonden onderwerp 21
P Hasselaar De goeie ouwe tijd op zee 22
C. van der Linden Unieke tentoonstelling 1940-1945 24

 

 Van twee jubilea


Wij zijn jarig. Tien jaar zijn we geworden. Dat is nog wel geen echt jubileum, maar tien j aar is niet niks.
Dus tijd om wat feest te vieren. En bij een feest hoort een cadeau. Dat cadeau hebt u in uw handen. Ter gelegenheid van dit jubileum bieden wij alle inwoners van onze dorpen een nummer van onze periodiek Bun Historiael gratis aan. Ter kennismaking met ons werk als historische vereniging.
Wij willen u graag vertellen wat wij allemaal doen en van plan
te doen. Uiteraard met een bedoeling u duidelijk te maken dat het interessant is kennis te maken met de geschiedenis van onze dorpen. Daarvan te lezen en te horen. Dat kunt u het beste doen door nu lid te worden van onze vereniging.
Gelijk met ons tienjarig jubileum bestaat 'Restaurant De Mandemaaker' 25 jaar; Ter gelegenheid van dit jubileum besloot de heer Meester - eigenaar van de De Mandemaaker ons te - helpen door het financieel mogelijk te maken dit tijdschrift huis-aan-huis te bezorgen. Als bestuur van ’Bunscote’ zijn we hier erg blij mee en dankbaar voor.
Ook de heer B. Hartog, directeur van ’De Bunschoter' zijn we veel dank verschuldigd. Hij maakt het financieel mogelijk om ons voorheen driemaandelijks verenigingsorgaan ’Bun Historiael’ in het vervolg tweemaandelijks bij onze leden te bezorgen en nog wel in gedrukte vorm.
Ons verenigingsorgaan dus vaker en in een nieuwe vorm. Dat biedt vele voordelen: we kunnen nu intensiever kontakt met de leden houden. De gedrukte vorm maakt het ook beter leesbaar, terwijl het door de grafische vormgeving een meer leesbare uitgave wordt. Daarnaast is het mogelijk de vaak oude, historische foto’s veel fraaier weer te geven.
Waarover u in de komende nummers iets zult kunnen lezen:
Allereerst willen we in elk nummer minimaal een foto plaatsen van een verdwenen plekje of van onbekende personen. Misschien wel een jeugdfoto van uw groof of ootje waar u het bestaan niet van wist. Over Klompenmaken en klompenmakers in Spakenburg. Wie waren aan de macht: over wie gekozen werden in besturen van gemeente, partijen en scholen. Hoe moeilijk het was om door te leren in de jaren 1900 tot 1940. De hongertochten in de jaren ’43 tot ’45. De evacuatie in de oorlogsdagen van mei 1940 naar Enkhuizen en opnieuw - in april 1945 - de vlucht naar Nijkerk rond de bevrijding van ons land. De boerenoorlog, hoe boeren en vissers van 1898 tot 1903 met elkaar op de vuist gingen.
Wat in historische kringen nogal uniek is, is het uitgeven van boeken. Onze leden genieten hiervan op dit punt regelmatig, doordat wij vanaf 1985 elk jaar een boek uitgaven over de historie van onze dorpen. Zo werden door onze vereniging uitgegeven: Bunschoten, bezet, bevrijd3 (1985), 'Onder dokters handen' (1986), 'Van Regthuis tot Raadhuis' (1987), 'Toen de brandklok nog luidde' (1988) en 'Van hoefgetrappel tot kermisjool' (1989).
Dit jaar zal in mei een prachtig boek in ons eigen dialect verschijnen, verlucht met vele foto’s. Ruim 150 pagina’s beschreven over geboorte, doop, trouw en rouwgebruiken, verhalen over het vissersleven enz. Met o.a. een taalkundige beschouwing over de plaats van ons dialect in het Nederlands. Dit boek gaat in de winkel f 39,95 kosten. Onze leden kunnen dit boek voor een tientje kopen en hebben zo een korting van f 29,95. Die hebben dus in 1990 ineens de kontributie van f 30,00 per jaar terug verdiend.
Voor 1991 staat al weer een boek op stapel, namelijk: het 'Spakenburg Woordenboek'. In dit boek kunt u vele vergeten woorden terugvinden en wordt de betekenis van het woord uitgelegd. Reeds meer dan 4 jaar werkt onze dialect-commissie aan uitbreiding en verbetering van het door meester Gieb (A. Blokhuis) geschreven woordenboek dat onafgemaakt tientallen jaren in het archief van het Meertens Instituut te Amsterdam was blijven liggen.
Jaarlijks hebben onze leden minimaal drie avonden/vergaderingen waarin sprekers, meestal met dia’s, een stukje geschiedenis over ons dorp of regio belichten, soms zelfs een klederdrachtenshow met historische kledij uit een ander dorp.
Elk jaar verzorgen we een tentoonstelling. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat ons land werd meegesleept in de Wereldoorlog 40-45. We willen dat herdenken door, net als 5 jaar geleden, weer een grote tentoonstelling te verzorgen over deze oorlog in ons dorp en land. Deze tentoonstelling is van eind april tot begin september te zien achter de Noorderkerk. Onze leden ontvangen jaarlijks gratis twee vrij kaartjes voor deze tentoonstelling, evenals een vrijkaartje voor museum ”t Vurhuus’.
Tenslotte, als u daar aardigheid aan hebt, kunt u meedoen aan het werk van onze werkgroepen voor: dialectonderzoek, tentoonstellingen, klederdracht, veldnamen, monumenten of archeologie.
En alsof al deze aanmoedigingen nog niet genoeg zijn, heeft het bestuur besloten elk nieuw lid een reeds verschenen boekje ter keuze aan te bieden. U kunt kiezen uit: ’Van Regthuis tot Raadhuis’ of ’Toen de brandklok nog luidde’ of ’Van hoefgetrappel en Kermisjool’.
Elk 10e nieuwe lid krijgt daarnaast nog eens het gebonden boek ’Onder dokters handen’.
Wij raden u aan snel de antwoordkaart in te vullen en zich aan te melden als lid. Want... de historie van onze dorpen gaan u zeker aan. Reageert u snel, ’t Is ons jubileumjaar en uw voordelen zijn nú vele. U bent hartelijk welkom.

T. Sleurink, voorzitter ’Bunscote’