BUN HISTORIAEL 5e JAARGANG No.3
Inhoud
Blz. 57 Inhoud
Voorwoord voorzitter
Met dit nummer hebt U alweer de laatste aflevering in handen van de vijfde jaargang.
Het heeft een wat andere vorm gekregen.
Het is in twee kolommen getypt in één lettertype met wat kopjes. We hopen dat U met ons eens is dat het geheel er daardoor wat prettiger uitziet en leesbaarder is geworden.
Deze opmaak hebben we te danken aan ons lid de Heer G. van Veen. Voor zijn medewerking in deze zeggen we hem hartelijk dank. De artikelen van de hand van de Heer O. Dekkers zijn ontleend aan het oud archief van de Gemeente.
De artikelen geschreven door de Heer W.P. Balkenende zijn helaas door een vergissing niet in de goede volgorde opgenomen, waarvoor onze excuses.
In het vorige nummer kunt U het tweede artikel in deze serie vinden.
In het derde artikel over de satés zult U tevergeefs zoeken naar een tekening, het is niet mogelijk gebleken hier voldoende gegevens over te achterhalen.
Als U ons op dit punt informatie kunt verschaffen houden we ons daarvoor aanbevolen.
In dit nummer beginnen we ook met het plaatsen van volksverhaaltjes uit onze Gemeente, voor ons verzameld door ons lid de Heer A. ter Beek.
Uit deze verhaaltjes blijkt wel hoeveel bijgeloof er in de vorige eeuw nog was bij onze voorouders .
Naar ik meen restanten van het oude heidendom.
Het zijn verhalen die in oneindige variaties in ons land en daarbuiten voorkwamen.
De Heer ter Beek schreef er het volgende over: Volksverhaaltjes uit de provincie Utrecht zijn sinds het eind van de vorige eeuw opgetekend .
Zij omvatten verhalen over bijgeloof, historische overleveringen, legenden e.d.
Een belangrijke verzamelaar van dergelijke verhalen in Utrecht was J.R.W. Sinninghe,die in 1938 het "Utrechtsch Sagenboek” schreef met voornamelijk verhalen uit de stad Utrecht.
In de zestiger jaren werden een aantal amateur volksverhalen verzamelaars door de Volkskundecommissie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen gevraagd de nog bekende overblijfselen van volksverhalen en volksgeloof te noteren. Hiertoe intervieuwde men merendeels reeds bejaarde personen. Gelukkig had dit een goed resultaat .
In Gooi- en Eemland, de westelijke Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug werden al meer dan 4.000 verhaaltjes verzameld. Meestal waren dit vrij korte verhaaltjes over hekserij, volks-geneeswijzen, dwaallichtjes, spoken enz. De man die deze verhaaltjes verzamelde, was E. Heupers, in leven gemeenteambtenaar in Soest, die zich zo’n dertig jaar lang heeft bezig gehouden met de geschiedenis en het volksleven uit de omgeving waar hij woonde. De door hem verzamelde volksverhaaltjes zijn in boekvorm verschenen nl. Volksverhalen uit Gooi- en Eemland deel 1 en 2.
Met toestemming van het P.J. Meertens-Instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen te Amsterdam worden deze verhaaltjes die betrekking hebben op Bunschoten en omgeving hier opgenomen". Alle medewerkers hartelijk dank voor Uw bijdrage.
Tenslotte wil ik nog attenderen op een vraaggesprek gevoerd met o.a. ons lid Mevr. Kuis-Koelewijn over het haken van mutsen, in een handwerkcursus van Teleac. Dit gesprek wordt opnieuw uitgezonden op Hilversum 5 op 15 Januari a.s. om 21.10 uur.
Om te voorkomen dat U lang moet zoeken; U kunt Hilversum 5 vinden op de middengolf op 298 m. 1008 KH2.
T. Sleurink