Historische vereniging Bunscote

C.A. Nelemans Van het bestuur 195
A. ter Beek De Bunschoter botter BU 15 (6) 196
O. Dekkers Een heel oud raadsel 207
W. Beekhuis Een plaatje met een praatje 211
P. Koelewijn Oproep 214
Redactie Aanvullingen op het Rode-Kruisnummer 214
J.E. Hopman Bunschoter vestingwerken uniek in Nederland 216
P. Koelewijn Uit het opmerkelijke leven van Willem Berendse Stevenzoon (1921-1994), 1 224
J.E. Hopman Een klederdrachtshow met toneel 235
W.N Kok Sjoolgaon an Diek 238
W. van Twillert Van wee is tat d’r één... ? 241
C.A. Nelemans Excursie 2003 zeer de moeite waard 245
P Koelewijn De (stam)boom wordt dikker, 8 247
Redactie Inbinden jaargangen 2002 en 2003 248
J. Hoekstra Seizoenagenda 2004 249
Werkgroepen, contactpersonen 249
Inhoud van de jaargangen 2002 en 2003 250

Van het bestuur

Een dik gevarieerd nummer

Dit is het laatste nummer van Bun Historiael in 2003, maar liefst zestig pagina’s dik. Een nummer dat er weer zijn mag. Gevarieerd tot en met! Want of het nu gaat om een ingewikkeld raadsel of om een informatief artikel over de Bunschoter stadsgracht, dan wel om een verhaal over het financieel wel en wee van een visserman in vroeger dagen, het is allemaal te vinden in deze editie. Bovendien is het blad, zoals altijd, rijk geïllustreerd.
Hulde aan het redactieteam!

Een opmerkelijk persoon en de boekhouding van een visser

Sommige personen uit het recente verleden nodigen als het ware uit tot een nadere kennismaking. Willem Berendse St.zn. is zo'n figuur. Peter Koelewijn heeft zijn best gedaan om wat meer van hem te weten te komen. De gegevens die hij bij diverse informanten verzamelde gaven hem stof te over voor twee lijvige artikelen. Het eerste komt u tegen in deze Bun Historiael.
Verder geeft deze schrijver nog een aanvulling op zijn artikel over het geslacht Dop, dat in het juninummer een plaats kreeg. Een visserman in vroeger dagen kende bij de uitoefening van zijn beroep zo zijn financiële perikelen. In zijn serie over de BU 15 gaat Arie ter Beek daar breedvoerig op in.

Een raadsel, foto’s en een puzzel

Oth Dekkers komt met een heel oud raadsel. Wanneer men het voor de eerste keer doorleest is het volledig abracadabra. Wat
stelt dat allemaal voor? Het is maar goed dat hij de oplossing erbij gegeven heeft. Wim Beekhuis praat u in dit nummer gezellig bij aan de hand van foto’s die hij liet afdrukken. En nu de donkere dagen voor kerst zijn aangebroken zet Willem van Twillert de puzzelaars aan het werk. De jaarlijkse prijspuzzel zal menigeen
ongetwijfeld veel hoofdbrekens bezorgen, zie hiervoor zijn rubriek ’Van wee is tat d’r één’.

Een jubileumboek

Ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de School met de Bijbel in Eemdijk verscheen het boek Sjoolgaon on Diek, geschreven door onze redactie -medewerker Arie ter Beek. Een recensie van Theo Kok zal de lezers nieuwsgierig maken om het boek ter hand te nemen, te lezen en de vele foto’s te bekijken.

Ledenvergadering en excursie

De leden kunnen terugzien op een gezellige en interessante ledenvergadering. De klederdrachtgroep uit Huizen showde op 2 oktober j.1. op boeiende wijze zijn klederdracht. Hans Hopman doet verslag van deze bijeenkomst. Ook schrijft hij over een uniek stukje Bunschoten: de voormalige stadsgracht. Hij doet dat niet alleen met de blik gericht op het verleden maar ook op het heden.
Uit het verslag van de excursie naar Maastricht op 30 augustus j.l. valt op te maken dat deze trip zeker de moeite waard was. Na het lezen moet menigeen spijt krijgen dit gemist te hebben.

Tot slot

We hopen dat de lezers veel leesgenoegen aan deze Bun Historiael zullen beleven. Namens het bestuur wensen we hun tevens fijne en gezegende kerstdagen toe en een goede jaarwisseling.

C.A. Nelemans, voorzitter