Van het bestuur
Themanummer
Voor u een themanummer. Het thema is: Het Roce Kruis.
Dat heeft te maken met het feit dat op 15 oktober 1928 de afdeling Bunschoten van Het Nederlandse Rode Kruis is opgericht. Vijfenzeventig dar geleden dus. U kunt daarover meer lezen in het artikel van W. van Twillert: ’De kruistocht van Het Rode Kruis in Bunschoten’. Bij een jubileum hoort een felicitatie. We wensen bestuur en leden van de plaatselijke afdeling van harte geluk met dit jubileum. We hopen dat in onze dorpen het vrijwilligerswerk A an Het Rode Kruis - in al zijn facetten - een prominente plaats zal blijven innemen. Met veel respect en waardering van de bevolking.
Rode Kruis: internationaal en nationaal
Het was niet toevallig dat in 1928 tot oprichting werd besloten.
Tijdens de Geneefse Conferentie in 1863 was reeds Het Internationale Rode Kruis opgericht. Dat was een humane reactie op het lijden van de soldaten in de oorlogen na 1850. Die soldaten bleven meestal zwaargewond en onverzorgd achter op het slagveld. We denken daarbij aan de Krimoorlog, waaraan onlosmakelijk de naam van Florence Nightingale is verbonden.
En ook aan de bloedige slag bij Solferino in Noord-Italië, die de Zwitser Henry Dunant deed besluiten een vereniging op te richten die er voor moest zorgen dat alle oorlogsgewonden geholpen werden. De bijdrage van Klaas Kok: In de voetsporen van Florence Nightingale' gaat hier nader op in.
Het Rode Kruis - in de Islamitische landen de Rode Halve Maan - is niet meer weg te denken uit de samenleving. In de Tweede Wereldoorlog kon men alleen met Rode-Kruispakketten voorkomen dat de bevolking op de Kanaaleilanden van honger omkwam. En de hulp van het Rode Kruis voor de slachtoffers van de watersnood in 1953 was onontbeerlijk. En bij rampen, waar ook ter wereld, staat het paraat.
Rode Kruis: plaatselijk
Er is in dit jubileumnummer niet geprobeerd om van de afgelopen 75 jaar een compleet overzicht te geven. Dat is ondoenlijk. Denk alleen maar eens aan het enorme aantal plaatsgenoten dat in die periode bij het Rode Kruis betrokken is geweest. U treft een samenstel van fragmenten aan waarmee is getracht een indruk te geven van het vele werk dat door de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis is verricht. Om eerste hulp bij ongelukken te kunnen verlenen werden de EHBO-cursussen georganiseerd. Bij allerlei evenementen is men present, zoals bij de avondvierdaagse, de Spakenburgse dagen en het reisje voor de gehandicapten.
J.E. Hopman schrijft er over in zijn artikel: ’Uit de oude (verband)doos; verhalen van Juul de Graaf en Rikkert de Jong’. M. de Graaf-Baas verhaalt over vakantiereizen voor langdurig zieken met het hospitaalschip ƒ Henry Dunant. Alle activiteiten geschieden op basis van vrijwilligheid, benadrukt A. van Halteren - erebestuurslid van het Bunschoter Rode Kruis - in zijn bijdrage. P. Koelewijn vertelt over een bijzonder slachtoffer van het Rode Kruis.
En nog dit
Van de vertrouwde rubrieken ’Van wee is tat d’r één?’ en ’Een plaatje met een praatje’ staat ook de laatste in het teken van het Rode Kruis. De kalendercommissie is druk bezig met de voorbereiding van de kalender 2004. Het thema is: beroepen. Uit ervaring is bekend dat de kalender bij onze leden op een goed onthaal kan rekenen. Het belooft opnieuw een mooie kalender te worden. Graag verwijzen we u naar de advertentie op de achterzijde van deze Bun Historiael.
Noteert u donderdag 2 oktober a.s. in uw agenda? Dan staat de najaarsvergadering op het programma. Traditiegetrouw7 wordt dan een klederdrachtshow gegeven.
We wensen alle lezers veel leesgenot met dit nummer.
C.A. Nelemans, voorzitter