Bort Hartog pakt flink uit met Kunst en Krant 142
Van het bestuur
Felicitaties
In april j .l. vierde het plaatselijke nieuwsblad de Bunschoter zijn 75-jarige bestaan. Driekwart eeuw dorpsgebeuren in deze krant betekent dat over een lange periode de geschiedenis is vastgelegd. We feliciteren uitgever en redactie van harte met dit jubileum. Eveneens feliciteren we degenen die eind april een koninklijke onderscheiding hebben ontvangen. Ónder hen twee redactieleden van ons blad, W. Beekhuis en W. van Twillert en P. Blokhuis, lid van de kalendercommissie. Hun inzet voor onze vereniging is mede aanleiding geweest voor deze toekenning.
Jaarvergadering
De jaarvergadering op woensdag 21 mei in ’t Haantje is al weer achter de rug. De aanwezigen kunnen terugzien op een mooie, leerzame avond. Een verslag van deze bijeenkomst treft u aan in dit nummer.
Excursie 2003
De reiscommissie heeft de excursie 2003 vastgesteld op zaterdag 30 augustus. De reis gaat ditmaal naar Maastricht. Een zeer oude stad met een rijke historie, vooral gestempeld door zijn ligging aan de rivier de Maas. We brengen een bezoek aan de Sint Servaaskerk, genoemd naar de eerste bisschop in onze lage landen bij de zee. Ook de schatkamer van deze basiliek gaan we bezichtigen. Dichtbij de St. Servaas bekijken we ’het Spaans gouvernement’, een prachtig antiek gebouw. Karel de Vijfde (u weet wel: in 1500 te Gent geboren!) en Philips de Tweede hebben er gelogeerd. Er zijn stijlkamers en het heeft ook een verzameling zilver, porselein en aardewerk. Een boottocht op de Maas langs de Sint Pietersberg, de vestingwerken en de kazematten staan ook op het programma. Natuurlijk is er tijd uitgetrokken voor winkelen en flaneren op het Vrijthof. We besluiten de dag met een diner. Deze reis
kost € 47,50. U kunt zich opgeven bij J. Hoekstra (tel. 2987406) en bij C.A. Nelemans (tel. 2981685).
Denkt u er aan: vol is vol!
Historische dagen
Op de eerste zaterdag in september wordt de visserij dag gehouden. Ieder jaar staat hierbij de visafslag centraal. Omdat het dit jaar honderd jaar geleden is dat de visafslag zijn deuren opende, wordt daar op ruime schaal aandacht aan geschonken. Bovendien zal het Utrechts Statenjacht in de haven liggen, een reconstructie van een zeilschip uit 1746. Een week later is de Open Monumenten Dag. Dit jaar is hierbij het thema: boerenbouw. Dat heeft alles te maken met het jaar van de boerderij. Het spreekt dus vanzelf dat vele agrarische gebouwen (in de breedste zin van het woord) bekeken kunnen worden. Leden van ’Bunscote’ bevelen we een bezoek aan beide dagen aan!
Wat we in dit nummer lezen
We komen de rubrieken ’Een plaatje met een praatje’ en ’Van wee is tat d’r één ...?’ tegen. Enkele artikelen uit de vorige Bun Historiael krijgen een vervolg. Dat is het geval met de opstellen over de BU 15 en het concentratiekamp in Amersfoort. Bijzonder is een verhaal over de bijbel. Ook lezen we deze keer welke namen diverse watergangen hebben gekregen. Het jubileumboek van de Bunschoter krijgt een recensie. Ook het boek Eemnessers door de eeuwen heen wordt gerecenseerd. Hieruit blijkt dat de (stam)boom dikker kan worden.
Veel leesgenoegen met dit nummer!
C.A. Nelemans, voorzitter