Historische vereniging Bunscote

C. A. Nelemans Van het bestuur 3
O. Dekkers Het huis Dorpsstraat 11 en zijn bewoners 4
W van Twillert Van wee is tat d’r één... ? 16
A. ter Beek De Bunschoter botter BU 15(3) 20
P. Koelewijn Het stamslot van het geslacht Niezen (5, slot) 30
W. Beekhuis Een plaatje met een praatje 39
J. de Graaf Verdronken in de Zuiderzee (2, slot) 42
W.N. Kok Historische wandelingen rond de Boerenleenbank 53
J. Hoekstra
Seizoenagenda 2003 55
Werkgroepen, contactpersonen 55

 

Van het bestuur

De redactie en de redactiemedewerkers is veel dank verschuldigd omdat in het afgelopen jaar de nummers van Bun Historieal weer heel veel informatie hebben gegeven over allerlei onderwerpen die voor een historische vereniging van belang zijn. En een eerste aanzet voor 2003 ligt al weer voor u !

Inhoud van dit nummer

W. Beekhuis is ook in deze nieuwe jaargang weer present met zijn rubriek ’Een plaatje met een praatje’. Deze keer vertelt hij ons over de onlangs geopende ’Stack’ aan de Spuistraat.
W. van Twillert vermeldt in zijn rubriek ’Van wee is tat d’r één’ de uitslag van de prijsvraag uit het vorige nummer.
Het schijnt dat die prijsvraag velen ’dialectische’ hoofdbrekens heeft gekost.
P. Koelewijn besluit zijn artikelenserie over het stamslot van het geslacht Niezen. W.N. Kok recenseert het boek dat de Rabobank in de gemeente Bunschoten heeft uitgegeven ter gelegenheid van zijn 90-jarige bestaan. O. Dekkers wijdt zijn pennenvruchten ditmaal aan het huis Dorpsstraat 11 en zijn bewoners. A. ter Beek vervolgt zijn verhaal over de Bun-schoter botter BU 15. Deze keer met een klein zijsprongetje door te kijken naar de situatie in de visserij aan het begin van de 20ste eeuw.
J. de Graaf Ezn schreef in december 2000 over twee jonge Spakenburger vissers die op 20 november 1888 in noodweer zijn omgekomen. Als vervolg hierop schrijft hij nu over ’rouwen en verneumen’.

Varia

Wie heeft kunnen denken dat het decembernummer 2002 zoveel aandacht zou krijgen van de media? Dat gebeurde zowel op de tv als op de radio en in diverse regionale en landelijke dagbladen. Die belangstelling was te danken aan het artikel van E. ter Haar getiteld ’Bunschoter wereldreizigers’, waarin te lezen was dat Elvis Presley een
nazaat is van de Bunschoter Tennis Eliassen. Of ons blad wordt gelezen!
Inmiddels ligt de eerste ledenvergadering van dit jaar achter ons. De vertoning van een aantal oude films over onze dorpen en hun bewoners vormde de hoofdmoot op deze avond. Het blijkt dat beelden uit het verleden steeds weer op veel waardering kunnen rekenen.
De voorzitter en de secretaris hebben een bezoek gebracht aan de medeoprichter en tevens ook erevoorzitter van ’Bunscote’, de heer T. Sleurink. Zij hebben namens de vereniging de hartelijke felicitaties overgebracht in verband met het feit dat eind vorig jaar het echtpaar Sleurink 50 jaar getrouwd mocht zijn. Ook vanaf deze plaats wensen we hun voor de toekomst alle goeds toe onder de zegen van God. De heer Sleurink verzocht de hartelijke groeten over te brengen aan de leden van de vereniging-
Het zal de lezer bekend zijn dat de visser op zijn botter vaak een spreuk of rijmpje had staat op het deurtje van het vooronder. Er is een lid van ’Bunscote’ dat deze spreuken en rijmpjes voor de vereniging verzamelt. Misschien zijn er mensen die deze versjes nog uit het hoofd kennen. Daarom het verzoek aan hen: geeft u deze rijmelarijtjes door aan de bestuursleden. Zij zorgen ervoor dat ze bij de verzameling komen.
Drukkerij de Bunschoter bedanken we omdat het eerste nummer van deze jaargang door haar gesponsord is. Het bestuur stelt dat bijzonder op prijs en is er heel blij mee. Vooral ook omdat het niet de eerste keer is dat dit gebeurt. Hartelijk dank!
We hopen dat allen die deze Bun Historieal in handen krijgen enkele genoeglijke uurtjes zullen beleven aan dit blad.

CA. Nelemans, voorzitter