Historische vereniging Bunscote

C. A. Nelemans Van het bestuur 3
A. ter Beek Brief over de watersnood 4
P. Koelewijn Uit het opmerkelijke leven van Willem 9
Berendse Stevenzoon (1921-1994), 2 (slot)
W. van Twillert Van wee is tat d’r één...? 27
A. ter Beek
Rokerij Muijs: cultuurhistorie en emoties 31
De Bunschoter botter BU 15 (7) 32
W. Beekhuis Een plaatje met een praatje 44
O. Dekkers Van een stervend vissersdorp, dat nog leeft 47
De kalcndercommissie Een verzuim 50
J. Hoekstra
Seizoenagenda 2004 51
Werkgroepen, contactpersonen 51 

Van het bestuur

Vergaderactiviteiten

Het bestuur was vertegenwoordigd op de jaarlijkse vergadering van het cultuurhistorische platform in de gemeente Bunschoten.
Dit overleg vindt steeds in januari plaats. Er is nagedacht over de vorm en functie van het platform. Het is goed om van tijd tot tijd met andere instellingen die zich bezig houden met cultuur en/of historie van gedachten te wisselen.

Op 29 januari j.l. heeft het bestuur van de Historische Vereniging, in samenwerking met de gemeente Bunschoten, een vergadering belegd in de kantine van de watersportvereniging. Op deze bijeenkomst werd de toekomst van de visrokerij van J. Muijs aan de Oostmaat aan de orde gesteld. Diverse vragen werden behandeld. Is hier sprake van een industrieel monument en zo ja wat is hier het beleid van de gemeente? Wat zijn de mogelijkheden en de onmogelijkheden om het verleden in te passen in de huidige situatie? In dit nummer treft u een verslag van deze bijeenkomst aan.

De tweede ledenvergadering in dit jaar is gehouden op woensdag 18 februari. Onze redactiemedewerker Arie ter Beek heeft de aanwezigen vergast op een interessante lezing over het ontstaan en de geschiedenis van de rivier de Eem. In een volgend nummer kunt u een verslag van deze vergadering tegemoet zien.

Archief oorlogsgravencomité

Via de heer Jac. Baas is de Historische Vereniging in het bezit gekomen van een aantal archiefstukken van het (voormalige) oorlogsgravencomité. Het betreft correspondentie met de gemeente Bunschoten, schriftelijk overleg met de landelijke oorlogsgravenstichting, enkele kasboeken en programma’s voor de dodenherdenking. Het bestuur is de heer Baas erkentelijk dat
hij dit archief geschonken heeft aan een vereniging waar deze papieren thuishoren. Want op deze manier wordt voorkomen dat wellicht waardevol historisch materiaal verloren gaat.

Historisch café

In het vorige nummer van Bun Historiael is in het verslag van de najaarsledenvergadering melding gemaakt van het feit dat het bestuur pogingen onderneemt om te komen tot een historisch café.
Een historisch café is een ruimte waar een historische vereniging zijn leden de gelegenheid geeft om, onder het genot van een kopje koffie, archiefonderzoek te doen. Maar dat niet alleen. Ook kunnen daar cursussen worden gegeven, kleine tentoonstellingen worden gehouden en kan informatie aan de leden worden verstrekt uit de historische bibliotheek. Tevens kan de ruimte dienen als vergaderplaats voor het bestuur en de redactie. Helaas heeft Bunscote een dergelijke ruimte niet, en vele andere historische verenigingen in den lande wel. De bibliotheek aan de Bikkersweg kwam in beeld. In bovenvermeld verslag stond dat daar geen mogelijkheden zouden zijn. Bij nader inzien en na voortgaande besprekingen met diverse instanties wordt nu bekeken of daar toch iets te realiseren is wat aan de verwachtingen voldoet. Er wordt hard aan gewerkt en het bestuur hoopt dat deze inspanning iets positiefs zal opleveren. We houden u op de hoogte.

Wat dit nummer de lezer biedt

Uiteraard zijn we benieuwd naar wat Willem Beekhuis deze keer te ’praten’ heeft bij zijn plaatjes. Niet minder nieuwsgierig zijn we naar de uitslag van de puzzel 2003, verzorgd door Willem van Twillert, en of zijn speurtocht naar ’van wee is tat d’r één’ nog wat heeft opgeleverd. In het vorige nummer heeft Peter Koelewijn al aangekondigd dat er een tweede artikel komt over Willem Berendse. We zien er naar uit! Arie ter Beek komt met twee artikelen.
Eén over een brief van de heer H.A. Munnik, de vader van ds. Munnik die in het begin van de twintigste eeuw dominee in Bunschoten was. Senior was bij zijn zoon tijdens de watersnood in 1916. Aan een andere zoon schrijft hij wat hij in Bunschoten heeft meegemaakt. Verder vervolgt Ter Beek zijn serie over de BU 15. Allemaal het lezen waard!
Tenslotte heeft Oth Dekkers een oud verhaal opgedoken uit het Algemeen Handelsblad van 1930. Het heeft de veelzeggende titel: ’Van een stervend vissersdorp dat nog leeft’. Boeiend!

Dank aan sponsor

Dit eerste nummer van de nieuwe jaargang is gesponsord door de drukker van ons blad, Drukkerij De Bunschoter B. V. Die sponsoring van dat eerste nummer is bijna een traditie. We zeggen de heer B. Hartog vanaf deze plaats hartelijk dank voor deze geweldige gift. Het bestuur is er erg blij mee! Ook past het om hem eveneens te bedanken voor het feit dat hij het bestuur in staat stelde de kalender 2004 voor een lage prijs aan de leden te verkopen.
We wensen de lezers veel kijk- en leesgenoegen met dit nieuwe nummer van Bun Historiael.

C.A. Nelemans, voorzitter