51 Van het bestuur C.A. Nelemans
52 Onze gevangenissen O. Dekkers
56 Een plaatje met een praatje W. Beekhuis
30 Vissersjongen Peter Hopman Azn. (1891-1972), 6 K. Kok
67 Kamp Amersfoort: een bijna vergeten hoofdstuk! C.A. Nelemans
70 Religieuze volkscultuur en klederdracht
73 Van wee is tat d’r één....? W. van Twillert
76 De oorlogservaringen van Evert Varenkamp (1906-1998) opgetekend voor zijn kleinkinderen, 2 (slot) P. Koelewijn
85 'Bunschote' jubileert K. Kok
88 Ootjes jonge jaren W.N. Kok
Van het bestuur
Jubileumavond
Bestuur, leden en anderen kunnen terugzien op een prachtige feestavond ter gelegenheid van het vijfentwintigjarige bestaan van de historische vereniging. Het was met recht een passende jubileumviering. De aanwezigheid van erevoorzitter T. Sleurink, oprichter en veertien jaar lang voorzitter van ’Bunscote’, stelde het bestuur zeer op prijs. De aanwezigen hebben genoten van een wervelende show van Spakenburgse klederdracht en van een drietal uitstekende voordrachtskunstenaars, die het dialect op ludieke wijze ten gehore brachten. De vrolijke klanken van het visserskoor maakten de avond oergezellig.
Tweede (herziene) druk 'Ootjes jonge jaren'
Hoogtepunt van de jubileumavond was ongetwijfeld de presentatie van het boek Ootjes jonge jaren. De schrijver, Hans Hopman, heeft vertellingen over het dagelijkse leven in Bunschoten, Spakenburg en Eemdijk over de jaren 1910-1960 verzameld en opgetekend. Geïllustreerd met honderden foto’s is het een uniek boek geworden. Hopman heeft onze gemeenschap een grote dienst bewezen met dit grootse werk. Deze uitgave voorkomt dat verhalen van vroeger verloren gaan.
Ootjes jonge jaren bleek een regelrechte bestseller te zijn. Het boek was na ruim een week uitverkocht. Daarom is inmiddels besloten tot een tweede druk. Dit wordt een herziene druk, dat wil zeggen dat correcties en aanvullingen daarin zullen worden verwerkt. De uitgave van deze tweede druk is gepland kort na de zomervakantie, in september a.s. Via de Bunschoter en de Kabelkrant wordt u daarover nog nader geïnformeerd.
Nieuw onderkomen
Sinds enkele maanden heeft de historische vereniging een ander onderkomen. In de bibliotheek aan de Bikkersweg is door een interne verbouwing ruimte gecreëerd voor ’Bunscote’. Het bestuur is erg blij met deze huisvesting en hoopt dat de locatie er toe bijdraagt dat het contact met en tussen de leden geïntensiveerd kan worden. Er is ook een naam gevonden voor dit onderkomen: ’t Bunhuus. Dat heeft alles te maken met het eerste deel van de verenigingsnaam ’Bunscote’ en met het eerste deel van de naam van het blad Bun Historiael. De ingang van ’t Bunhuus vindt u aan de oostkant van het gebouw, naast het Fysiohuis.
Excursie 2005
De reiscommissie heeft een interessante trip georganiseerd. Op zaterdag 27 augustus gaat, naar we hopen, de reis naar Arnhem voor een bezoek aan het openluchtmuseum. Precies iets voor een historische vereniging! De folder vermeldt dat een bezoek aan dit museum ’een dagje naar gisteren’ is en ’een dag vol herinneringen’. Omdat het park zeer uitgebreid is wordt ruimschoots de tijd genomen om alles goed te kunnen bekijken. Wie het lopen moe is kan met de tram verder. Na het winkelen in de stad staat een bezoek aan kasteel Doorwerth op het programma. Het is prachtig gelegen in de uiterwaarden van de Rijn. In het kasteel vindt u fraai ingerichte vertrekken, de nationale bosbouwcollectie en het Nederlands Jachtmuseum. Bij het kasteel is een theeschenkerij.
’s Morgens drinken we ’aangeklede’ koffie en ’s avonds gebruiken we het diner in restaurant De Ruggestee in Hoenderloo. En dat alles voor de prijs van € 48,-. Aanmelden kan bij de bestuursleden.
En verder
Onze redactiemedewerker Arie ter Beek willen we ook vanaf deze plaats hartelijk feliciteren met de toekenning van de Cultuurprijs 2005 van de gemeente Bunschoten.
Voor u ligt weer een gevarieerd nummer van Bun Historiael. Het is steeds weer verrassend de nieuwe artikelen met foto’s te zien. Tenslotte wens ik u een fijne vakantieperiode toe.
C.A. Nelemans, voorzitter