Historische vereniging Bunscote

83 Van het bestuur J. Bos
84 Bunschoten in oude kranten E. ter Haar
89 Afscheid van Gijs Koelewijn op nostalgische jaarvergadering J.E. Hopman
93 IJstocht H. de Harder
101 Uit de kunst K. van Twillert
104 Wouter Koelewijn (2) P. Koelewijn
106 Jan Chris – portret van een speelse geest (2)  M. Hartog
119 Van wee is tat d’r één...? E. ter Haar


Van het bestuur

 

Jaarvergadering

Hans Hopman geeft ons een sfeerverslag van de jaarvergadering van 22 april jl. Memorabel is het afscheid van Gijs Koelewijn, die de vereniging 17 jaar trouw als bestuurslid heeft gediend. Het is door een ieder binnen het bestuur als een voorrecht ervaren om gedurende vele jaren met Gijs te hebben mogen samenwerken. De lege plaats van Gijs is ingenomen door Gerrit Beekhuis, die we vanaf deze plaats hartelijk welkom binnen het bestuur heten en van wie wij het een en ander durven te verwachten. En verder staat het optreden van Paul van Kuiken en Froukje Koelewijn centraal, die ons vergastten met een optreden met sketches uit de vijftiger en zestiger jaren. Toen Froukje zich presenteerde als de dochter van Willem Soos, won ze meteen de hele zaal voor zich. Het was bijna vertederend….

Bunschoten - in oude kranten -

Evert ter Haar vervolgt zijn serie met deel 2 van “Branding van de nieuwe tijd spoelt over Spakenburg “. Het is een beschrijving uit 1961 en het blijft boeiend om te lezen, hoe men toen aankeek tegen Spakenburg en wat er inmiddels allemaal veranderd is. Maar je hebt er het meest aan, als je die tijd bewust beleefd en ervaren hebt. Leo Leeuwis presenteert zich duidelijk als buitenstaander en probeert voor zijn lezerspubliek diverse krenten uit de pap te vissen. Maar ook voor de huidige inwoners van Bunschoten-Spakenburg is het interessante leesstof.

Jan Chris

Mees Hartog schrijft een vervolg op Jan Chris, portret van een speelse geest. En daarmee typeert hij hem voortreffelijk. Wat moet het voor Jan Chris fijn zijn, dat een man als Mees Hartog zo fijnbesnaard over je vroegere werk en optreden weet te schrijven. Het leest bijna als poëzie. En je denkt: Ere wie ere toekomt. De actie voor de verkoop van de cd van
Crescendo en de cd met jodelliederen loopt goed. Het beluisteren van de cd’s blijft een waar genoegen. Genoten hebben we van de cover van de cd met jodelliederen. Bedenk het maar eens: een Bunschoter botter op een Alpenmeer. Zo iets geeft meteen een thuisgevoel…. En een klein beetje chauvinisme kan in deze tijd beslist geen kwaad. En niet te  vergeten: de opbrengst gaat naar het Lilianefonds.

Wouter de Stoker

Peter Koelewijn beschrijft de wederwaardigheden van Wouter Koelewijn, die eind 1942 begin 1943 als dwangarbeider in Duitsland tewerkgesteld werd en zijn lotgevallen
in een dagboekje opgeschreven heeft. Uiterst leerzaam om te lezen..

De ijstocht

Van de hand van Hendrikus de Harder is een gedicht over de drie botters, die in de winter van 1944 in het ijs vast kwamen te zitten. Van de ontberingen en de angsten
maakt De Harder ons deelgenoot. Het is een waardevolle aanvulling op het verhaal, dat in Ootjes Jonge Jaren deel III verscheen en is voor wie enigszins in deze materie geïnteresseerd is, buitengewoon lezenswaardig.

Platen

Het bestuur is bijzonder ingenomen met de huidige vormgeving van Bun Historiael en vooral met het prachtige plaatwerk, waarmee ons verenigingsorgaan verlucht wordt. We hopen, dat we deze trend ook in de toekomst kunnen voortzetten en dat er mede daardoor reikhalzend naar ons blad wordt uitgezien.

Jan Bos Lzn, voorzitter