Historische vereniging Bunscote

159 Van het bestuur J. Bos
160 Jacobus Poort (1) P. Koelewijn
169 Jan Chris – portret van een speelse geest (4), slot. M. Hartog
173 Veluwse klederdracht ‘verzustert’ J.E. Hopman
175 Uit de kunst K. van Twillert
178 De evacuatie naar Enkhuizen, ca. 1 jaar later. K. Norel, W. Beekhuis
185 Van wee is tat d’r één...? E. ter Haar
190 Prijspuzzel E. ter Haar


Van het bestuur

 

Binnengekomen foto's

Van een tweetal leden van de vereniging kreeg ik oude foto’s binnen. Zowel Kopie Vedder-van de Vuurst van de Redoute als Reintje van de Groep-de Harder stelden foto’s beschikbaar. Daar zijn wij hun als Historische Vereniging zeer erkentelijk voor. Voor onze uitgaven hebben we foto’s nodig om het een en ander te verduidelijken. Onze fotocommissie vergadert zeer regelmatig om de foto’s te archiveren en zo mogelijk van de juiste namen te voorzien. Mocht u thuis foto’s hebben, die u aan ons wilt afstaan, laat het dan weten. We nemen beslist contact met u op. En als u foto’s hebt, waarvan u nog
geen afstand wilt doen, kunnen we ervoor zorgen, dat de foto’s gescand worden en u uw eigen opnames zo snel mogelijk terug krijgt..

Kalender 2011

Dankzij Lillian Heek en de directie van uitgeverij De Bunschoter konden we u bijtijds de kalender “Wârkende vrouwen” aanbieden. Er zijn heel veel  positieve reacties binnengekomen. Daar zijn we blij mee en ze stimuleren ons om het voor de kalender van 2012 nog beter te doen. Velen hebben de “historische sensatie” ervaren. Bewust hebben we overal waar dat mogelijk was de namen van de desbetreffende personen erbij gezet. We beseffen, dat we er in sommige gevallen naast zitten. Maar misschien wilt u ons daarbij helpen door de volgens u juiste namen door te geven, zodat we voor de  toekomst de juiste namen kunnen vastleggen. Ook dat is een vorm van geschiedschrijving.

Artikelen

Willem Beekhuis heeft een artikel uit de Spiegel van 21 juni 1941 verzorgd. Een jaar na de verplichte evacuatie ging men vanuit Spakenburg opnieuw,  maar nu geheel vrijwillig en voor zijn plezier naar Enkhuizen. De tekst is van de onder ons bekende K. Norel, die er een aardige, poëtische tekst van  gemaakt heeft. Nu had Norel met betrekking tot Spakenburg altijd al last van clichés en daarvan geeft hij ook in dit artikel blijk. Zo wil hij suggereren, dat er in Bunschoten alleen maar Koelewijnen zijn. Hij schrijft: “Bunschoten lijdt aan het euvel van zeer gelijke namen.” Ik zou zeggen: We lijden er wel aan, maar we lijden er niet onder. De foto’s van Steenkamp zijn prachtig bewerkt door Smeets. Deze foto’s zijn voorzien van de oorspronkelijke onderschriften. Wat zou het fijn zijn, om ook die foto’s van de juiste namen te voorzien! Er is werk aan de winkel!!
Peter Koelewijn start met het eerste van een serie verhalen over de bekeringsgeschiedenis van Jacobus Poort, die naar aanleiding van de mede door hem veroorzaakte Zwarte Tied van rond 1840 ook wel Zwarte Kobus genoemd werd. Een prachtstuk gedegen kerkgeschiedenis. Mees Hartog sluit zijn  serie over Jan Chris af en toont opnieuw zijn bewondering voor het speelse in deze veelzijdige zanger, musicus en journalist.
Evert ter Haar tekent voor de puzzel en voor een aflevering van Van wee is tat d’r één…?

Boerderijen in Bun

Het aantal boerderijen in Bunschoten neemt drastisch af. De ene na de andere wordt afgebroken, hetgeen het historisch aanzicht van Bunschoten niet ten goede komt. De bouwwerken die in de plaats van de boerderijen komen doen geenszins aan de verdwenen boerderijen denken. We vragen ons in gemoede af, of de gemeente Bunschoten nu werkelijk geen enkele vorm van monumentenbeleid heeft, waardoor zij ervoor kan zorgen, dat historische panden voor het nageslacht bewaard worden. Want er moet toch echt iets gebeuren, anders ’zal het hier haast zijn gedaan’....

Voorbereidingen 2011

Het bestuur is druk doende met de verenigingsactiviteiten in 2011. De vereniging bestaat dan namelijk 35 jaar en daar willen we toch wel een feestelijk tintje aan geven. We zullen u van de diverse activiteiten op de hoogte houden. 

Jan Bos Lzn, voorzitter