Historische vereniging Bunscote

3 Van het bestuur J. Bos
4 Seizoensagenda A. van Halteren
5 Jacobus Poort (2) P. Koelewijn
13 Verdronken vissers M. van Twillert
16 Oplossing prijspuzzel E. ter Haar
17 Uit de kunst K. van Twillert
20 De kade uit 1886 P. de Vos
26 Van wee is tat d’r één...? B. Zwaan
29 De sjuufroamen W. Meester
31 Over de BU 87 en de BU 9 E. ter Haar
33 Van Bunschoter erf E. ter Haar

Van het bestuur

 

Kalender 2011

Alle kalenders die we hadden laten drukken zijn verkocht. En dan te bedenken, dat we er 150 meer dan het jaar daarvoor besteld hadden. Met het feit, dat alles uitverkocht is, is het bestuur erg blij, want van de opbrengst van de kalenders kunnen we weer andere leuke dingen binnen de vereniging doen.Uiteraard is het jammer voor allen, die graag een kalender hadden willen hebben, maar die om de een of andere reden achter het net visten. Laat het een aansporing zijn, om bij het verschijnen van de kalender van 2012 niet te lang te wachten en bijtijds de aangeboden kalender aan te schaffen. De kalendercommissie is al weer druk bezig, want na zo’n succes ben je altijd geïnspireerd om tot een nog beter product te komen.

Kleurrijk Bun Historiael

Tot op heden waren zowel de omslag als het binnenblad van ons verenigingsorgaan in kleur. En dat gaf het blad al een fleurrijk en vrolijk aanzien. Maar nu heeft David Hartog van uitgeverij De Bunschoter ons aangeboden, om overal waar dat gewenst is, de afbeeldingen in kleur af te drukken. En dat zonder extra kosten voor de Historische Vereniging en haar leden. U begrijpt, dat we ons gehaast hebben, om op dit aanbod in te gaan. Ook vanaf deze plaats willen wij onze dank aan uitgeverij De Bunschoter tot uitdrukking brengen.
Uiteraard zijn we De Bunschoter ook dankbaar dat ze ook nu weer dit eerste nummer financieel voor haar rekening neemt.

Artikelen

Evert ter Haar publiceert een artikel over de foto’s en de boeken, die Willem van Twillert aan de Historische Vereniging nagelaten heeft. En dat zijn er heel wat....
Wij zijn daar als bestuur heel blij mee. Voor de toekomstige publicaties hebben wij dat soort zaken nodig, om zo tot verantwoorde en leesbare artikelen en boeken te kunnen komen. We zijn de erven van Twillert dan ook bijzonder erkentelijk en dankbaar voor het feit, dat zij deze foto’s en boeken aan onze vereniging hebben willen schenken. Ook van de hand van Evert ter Haar is een artikel met de oplossing van de prijspuzzel en de vermelding van de drie prijswinnaars. Een dergelijke puzzel behoort inmiddels tot de vaste bestanddelen van de jaaruitgave van Bun Historiael en wordt door onze leden hoog gewaardeerd. De prijswinnaars feliciteren we van harte met hun prijzen. Willem Meester heeft een artikel geschreven over ouderwetse schuiframen onder de intrigerende titel De sjuufraomen, waarin hij tot in de finesses uitlegt, wat het bijzondere aan deze ramen was. En om het geheel te verduidelijken heeft hij zijn bijdrage verlucht met allerlei tekeningen. Peter Koelewijn zet zijn serie over een belangrijk man uit onze plaatselijke kerkgeschiedenis voort: Jacobus Poort, voorman van de ’zwarten’. Hij vertelt ons aan de hand van Poorts bekeringsgeschiedenis over diens wederwaardigheden voor en tijdens de mobilisatie van  831.
Pieter de Vos schrijft een interessante bijdrage over De kade uit 1886. Die kade bevindt zich aan de noordkant van de Nieuwe Haven. Aan de hand van foto’s en tekeningen toont hij aan, dat deze kade de originele kade uit 1886 is en pleit hij voor handhaving en restauratie. Marianne van Twillert heeft zich in de overlijdensberichten gestort en komt met een lijst van in de loop der tijden verdronken vissers van Bunschoten-Spakenburg.
Over het aantal verdronken vissers lopen onder de plaatselijke bevolking de meningen nogal uiteen. Daarom is het goed, dat hiernaar nader onderzoek gedaan  is, zodat ook over deze materie meer duidelijkheid verschaft kan worden.

Boerderijen in Bun

Het aantal boerderijen in Bunschoten neemt drastisch af. De ene na de andere wordt afgebroken, hetgeen het historisch aanzicht van Bunschoten niet ten goede komt. De bouwwerken die in de plaats van de boerderijen komen doen geenszins aan de verdwenen boerderijen denken. We vragen ons in gemoede af, of de gemeente Bunschoten nu werkelijk geen enkele vorm van monumentenbeleid heeft, waardoor zij ervoor kan zorgen, dat historische panden voor het nageslacht bewaard worden. Want er moet toch echt iets gebeuren, anders ’zal het hier haast zijn gedaan’....

Binnengekomen

Van Marietje Tollenaar-Kuiper ontvingen wij een aantal kleurenfoto’s van een optocht uit 1974, terwijl we van Reintje van de Groep-de Harder bonnen en stamkaarten van haar broer Klaas de Harder kregen. Op de gedichten van zijn hand komen we nog terug. Alle goede gevers en geefsters willen we hartelijk bedanken. Verder willen we de foto’s en krantenknipsels van de inmiddels overleden Peetje Bos-de Graaf, die zij ons bestuurslid Jan de Graaf ter hand stelde, vermelden.

 

Jan Bos Lzn, voorzitter