Historische vereniging Bunscote

4 Van het bestuur J. Bos
5 In memorium Wim Buffing J. Bos
6 Oorlogsdagboek (5)  J. Hopman
13 De oorlogsbelevenissen van mijn vader (2) Bort Zwaan
20 De ontdekking van Urk W. Ruizendaal
22 Schoolfoto Dr. H. Bavinckschool, klas 3 (1960)
26  Ongs mooie dialect - Oplossing kruiswoordpuzzel 26
28 Het maken van een familiegeschiedenis W. Ruizendaal
31 Het verhaal van Jannetje Heinen W. Ruizendaal
36 Van wee is tat d'r één  B. Zwaan

 

Van het bestuur

 

Corona gaat ons niet voorbij

Dat we in een bijzondere dorpsgemeenschap leven is de laatste tijd weer eens in beeld gekomen. We leven midden in coronatijden. De hele wereld en dus ook onze dorpen beleven dit. Het zijn historische tijden! In de afgelopen maand december 2020 was de gemeente Bunschoten in het grote nieuws als de plaats met het hoogste besmettingscijfer. We hadden daarmee Urk van de eerste plaats verdrongen. Deze twijfelachtige eer heeft overigens maar drie weken geduurd. Maar ondertussen hebben we er wel terdege mee te maken. Ook de Historische Vereniging. Terwijl enkele leden van bestuur en redactie er vrijwel moeiteloos doorheen zijn gerold, heeft het virus onze secretaris, Wim Buffing, wel zeer ernstig ziek gemaakt. Hij leek na verloop van tijd herstellende, maar de hoop die dat gaf was tevergeefs. Hieronder leest u een kort ‘In Memoriam’.

Wim Buffing 1948-2021
"Mijn tijden zijn in Uw hand.”Psalm 31 : 16a

Wij zijn verslagen bij het bericht van het overlijden van onzesecretaris Wim Buffing. In 2018 trad hij aan in deze functie. In deze korte tijd heeft hij zich in de daarbij behorende taken bewezen als de perfecte persoon. Hij was betrokken, meelevend,attent, stipt en zakelijk. Deze geboren Amsterdammer had hart voor de plaatselijke cultuur en geschiedenis. Hij is het eerste bestuurslid in de geschiedenis van onze vereniging die in functie overlijdt. Mede daarom zullen wij hem node missen. Wij willen hierbij zijn vrouw Angnies, de kinderen en kleinkinderenen allen voor wie hij veel betekende sterkte toewensen. Onze gedachten zijn bij hen.

Vervolg van de tweede wereldoorlog

In het eerste deel van dit nummer gaan we nog even door met de Tweede Wereldoorlog. Het oorlogsdagboek van meester Jacob Hopman loopt naar zijn einde. Ook Bort Zwaan vertelt verder.

Een deel van één van zijn artikelen kunt u hier lezen

Drie maal identiteit

Drie artikelen komt dit aan de orde: allereerst in het verhaal rond de geboorte van de ‘onechte’ Jannetje Heijnen, vervolgens aan de hand van het schrijven van een familiegeschiedenis, en tenslotte in de recensie van een boek over het vissersdorp Urk (en daarmee ook over Spakenburg). Het zijn boeiende artikelen om verder over na te denken: “zij die ons verlaten hebben, worden twee keer begraven” en “geschiedenis is de intellectuele bezigheid die het verleden bij voortduur opnieuw bijzet”.

Bewaar uw spullen voor onze vereniging

Deze tijden van veel gedwongen thuiszitten gebruiken velen om oude spullen ‘op te ruimen’, spullen die soms al jarenlang op zolder stonden en in dozen zaten. Bedenk dan wel, dat daar interessante zaken tussen kunnen zitten, zaken van historisch belang, voor uzelf, maar ook voor onze gemeenschap.
Weet u niet wat u daarmee moet doen, breng ze dan gerust naar de Historische Vereniging. Zeker als het gaat om oude foto’s en oude documenten, hoe onbelangrijk of nietszeggend ze misschien voor u zijn. Klaas Koelewijn en Hans Hopman weten er dan wel raad mee (zie voor hun contactgegevens pag. 42/43 van dit nummer).

Wij wensen u ook deze keer weer veel lees- en kijkgenot.

Jan Bos Lzn, voorzitter