Historische vereniging Bunscote

Haring

Dit is een uniek boekje met als thema 'Haring door de eeuwen heen'.

Op verzoek van de Spakenburgse Vishandelsvereniging heeft de Historische Vereniging 'Bunscote' deze brochure samengesteld. Ze heeft dat met veel plezier gedaan. Op deze manier mocht ze een bescheiden bijdrage leveren aan het feestelijk inhalen van de nieuwe haring op 31 mei 2000.

Haring heeft door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld, vaststaat dat ruim 600 jaar geleden in 1395, gekaakte haring werd aangevoerd in het Zeeuws-Vlaamse Sluis. De Hertog van Bourgondië moest onder druk van de machtige Hanze kooplui de aanvoer van haring verbieden.

De Hanze-steden verdienden veel geld aan de export van gezouten haring, die bekend stond als Schonenharing, genoemd naar de schonen = Skáne, het huidige Zuid-Zweden. Zo werd haring naar de Scandinavische landen gebracht en hout en gekleurde stoffen weer mee teruggenomen.

Van het hout, werden de houten schepen gebouwd de zogenaamde 'buizen' en misschien ook wel de botters. De stoffen werden gebruikt in de plaatsen langs het IJsselmeer, in de klederdrachten, denk aan Volendam en Marken.

Haring was een belangrijk voedsel voor steden in de winter, de vis werd 's zomers gezouten en in houten vaten opgeslagen en diende als voedsel voor de steden.

Zo heeft de haring en de haringvisserij een lange geschiedenis achter de rug. Daarover is te lezen in het hoofdstukje 'de haring door de eeuwen heen'. Omdat ook in Spakenburg de haringvisserij geruime tijd van belang is geweest komt deze woonplaats eveneens met zijn scheepswerf en taanderij voor het voetlicht.

Dat de haring een consumptieartikel bij uitstek is weet ieder. Daarom zijn ook enkele Oudhollandse recepten opgenomen.
Al met al een leuk boekje waar aandacht aan is besteed en een leuke herinnering aan de Dag van de Hollandse Nieuwe in het millennium jaar 2000.

Auteur: Diversen
Jaar: 2000
Pagina's: 23
ISBN: nvt
Prijs:  zie webwinkel
  • Spakenburg een dorp aan de Zuiderzee T. Sleurink
  • De scheepswerf K. Kok
  • Haring door de eeuwen heen C.A. Nelemans
  • De taanderij K. Kok
  • Oudhollandse recepten Erik Hubertse