Geen gegevens beschikbaar
430
Foto 430 betreft weer een familiefoto van een familie die 25 jaar was getrouwd. Alle personen zijn bekend en natuurlijk helemaal niet moeilijk thuis te brengen!
De familiefoto 430, voorste rij: Jannetje Nagel Rdr, Wijmpje Nagel Rdr, Evert Varenkamp Dzn, Evertje Nagel Rdr, Hendrikje Pijpers Bdr, Margaretha Geertruida Zijl D dr. 2e rij: Evert v.d. Hoogen Wzn, Arend Beekhuis Ozn, Elbertje Varendamp Ddr, Harmen Varenkamp Dzn, Ruth Nagel Rzn, Meindert Nagel Rzn.
2013 03
429
Foto 429 moet voor diverse mensen te herleiden zijn ,aangezien deze enkele jaren voor de Tweede Wereldoorlog is genomen. De foto is genomen op de Nieuwe Schans. De oude baas en zijn vrouw hadden op de Nieuwe Schans een broodwinkeltje. Er staan enkele zeer bekende personen op!
Hier staan op voor zover nu bekend is: Jan Baas en zijn vrouw Gerritje Koelewijn Vdr, de achterste visser is onbekend. Daarnaast Volken Koelewijn, de vader van Gerritje, geb13-12-1880 en zijn vrouw Gerritje Duijst, geb. 5-8-1882, met tussen hen in hun kleinzoon Volken Koelewijn, zoontje van Klaas Koelewijn en Hendrikje Koelewijn. Maar wie zijn eigenlijk de andere kinderen? Er wordt verondersteld dat de twee meisjes dochters zijn van Aart Hopman en Trijntje de Graaf, van de Nieuwe Schans, is dat juist? Volgens ontvangen gegevens zou het jongetje in de rouw met klapmuts een zoontje (Wouter) zijn van Peter Frans Heinen en Wijmpje van de Groep. Dit jongetje zou later in april 1945 zijn omgekomen samen met zijn vader, twee broertjes en een tante bij granaatvuur aan het eind van de oorlog. Het gezin woonde toen in de Havenstraat. Helemaal zeker is niet of dit het jong overleden kind is. Wie weet dit wel?
2013 03
428
Foto 428 betreft een heel oude opname van het begin van de Havenstraat en wel Havenstraat 1-3. Aangezien de foto niet scherp is geef ik de namen erbij, voor zover ze bekend zijn. De vrouw met de strookten muts is Steventje Koops-Koelewijn, de vrouw van Rikkert Koops, nr 2212, daarnaast haar dochter Catharina, geboren 16-11-1904 en gehuwd met Hendrik ter Haar. Dit gezin is naar Amersfoort vertrokken. Daarvoor Roelof Roos Azn. Daarnaast Teuntje, geboren 20-03-1908. Daarnaast haar kleindochter Steventje Roos. Dit meisje is jong overleden. Dan haar dochter Maria, geboren 30-07-1893. Daarvoor Hendrikje Heinen, dochter van Hendrik Heinen en Lutje Duijst. Verder Bort Muijs, geboren 27-01-1881, met zoontje Lammert.
Op foto 428 is niet gereageerd.
2013 03
427a
Aanvulling op foto 427
2013 02
427
Verder kreeg ik van een oude lezeres een schoolfoto 427 van de Oude School op het Kolkplein te Bunschoten. Aangezien het toch moeilijk wordt de juiste namen te achterhalen vermeld ik hierbij de namen van degenen die bekend zijn.
Bovenste rij: Meester Heslinga: 1 Aart van Twillert Hzn, 2 en 3 onbekend, 4 en 5 Aart en Teunis van Twillert Kzn, 6 en 7 Jan en Henk Duijst Tzn, 8 Tijmen Koelewijn Tzn. 9 Gijsbert Schaap, Wzn 10 en 11. Bort en Joop van Rossum.
2e rij: 12 onbekend meisje, 13 Wijmpje van Twillert Kdr, 14 meisje in burger onbekend, 15 Meisje met”bangedesjullek”onbekend, 16 Jaapje Koelewijn Tdr 17, Jan Pijpers Azn, Meester Sjaardema.
3e rij: 18 Willempje Pijpers Adr, 19 en 20, 2 meisjes van Nekkeveld, fam de Jager? 21.Maria Poort Hdr, 22 Jannetje ter Haar Jdr, 23. Jannetje van Twillert Hdr, 24 Evertje Beekhuis Adr. 25,26 en 27 Marie, Dirk en Wousje, ( pleegkinderen) familie van Klaasje de Graaf-Kok uit Spakenburg?
1e reactie:
Eerst nog een aanvulling/rectificatie op de schoolfoto 427 van april jl. Het gaat om de drie kinderen Maria, Dirk en Wousje. Vermeld werd dat dit pleegkinderen waren. Dit is niet juist. Het waren kinderen van Aart de Graaf en Jannetje de Graaf. Dit gezin heeft inderdaad in een steeg aan de Dorpsstraat gewoond en is later verhuisd naar Amersfoort. Dochter Maria is jong overleden en zoon Rikkert (die inderdaad is vernoemd naar Rikkert Los, de dorpsveldwachter) is vermoord door de Duitsers in de 2e wereldoorlog. U zult wel zeggen, maar hoe kom je nu aan de zogenaamde pleegkinderen? Het volgende is gebleken uit naspeuringen en gegevens van dorpsgenoten.
Op 27 september 1879 werd in Asperen (Zuid Holland) het huwelijk voltrokken tussen Hein de Graaf en Alida Klazina Sprong, geboren te Asperen. Hein de Graaf werd geboren te Bunschoten op 6 februari 1851, zoon van Dirk de Graaf en Evertje van Veldhuizen uit Lunteren. Het huwelijk van Hein en Alida is echter door echtscheiding ontbonden op 5 februari 1896! Voor die tijd een zeer opmerkelijke gebeurtenis! Tijdens het huwelijk heeft het gezin nogal gezworven. Er werden vier kinderen geboren:
Albertje, geboren te Asperen op 19-1- 1884;
Dirk, geboren te Amersfoort op 2 4-1886;
Hendrica Cornelia , geboren te Woerden op 21-6-1891;
Jannetje, geboren te Woerden op 2-8- 1893.
Na de echtscheiding is vader Hein vermoedelijk naar Amersfoort vertrokken. De kinderen zijn hoogst waarschijnlijk met de vader meegegaan. In ieder geval de twee jongsten Hendrica Cornelia en Jannetje. Hoe zijn ze in Bunschoten terecht gekomen zult u zeggen.
Dat is een hele bijzondere geschiedenis. Omstreeks 1895 moest de burgemeester van Bunschoten met de wethouder/ raadslid Evert Bonneveld een vergadering bijwonen op het gemeentehuis te Amersfoort. Zij werden per rijtuig naar Amersfoort gereden door de dorpsveldwachter Rikkert Los uit Bunschoten, die natuurlijk in Amersfoort moest wachten tot de vergadering was afgelopen.
Toen Rikkert Los na afloop van de vergadering met zijn rijtuig voor het gemeentehuis voor reed, bleken er op de stoep van het gemeentehuis twee kleine kinderen te liggen, die er verwaarloosd en vuil uitzagen. Rikkert Los en Evert Bonneveld waren erg begaan met die kleine kinderen. De burgemeester van Amersfoort wist wie het waren en zei tegen de Bunschoters: ”Neem ze maar mee want de vader kan niet voor hen zorgen en komt bij jullie uit het dorp”. Dat kon toen blijkbaar allemaal!
Besloten is toen de kinderen mee te nemen en de jongste, Jannetje, kwam als pleegkind, als zeer jong meisje bij Rikkert Los en Maria Heinen in de Dorpsstraat en Hendrika werd opgenomen bij Evert Bonneveld en Grietje Beekhuis. Zo zijn de kinderen hier in het dorp terecht gekomen. Jannetje is tot haar huwelijk op 22 jarige leeftijd altijd in het gezin van Rikkert Los gebleven. Haar pleegmoeder Maria Heinen heeft haar direct klederdracht aangedaan,want dat was voor haar het beste.
Zie foto 427a van het gezin van Rikkert Los,waar Jannetje op schoot zit bij haar pleegmoeder. Jarenlang zijn er banden met de beide families geweest. Later is Jannetje met haar gezin eerst naar Hoogland verhuisd en later naar Amersfoort. Daar wonen nog steeds familieleden uit dit gezin.
Hendrica werd als pleegkind opgenomen in het gezin van Evert Bonneveld en Grietje Beekhuis. Jarenlang heeft de familie Bonneveld nog contacten onderhouden met deze Hendrika. Waarschijnlijk is het meisje ook in klederdracht gegaan, zoals uit bijgaande foto blijkt. Het is niet precies bekend wanneer Hendrika haar pleeggezin heeft verlaten Wel weten we dat er in de jaren dertig nog contacten waren met Hendrika. Hein de Graaf trad op 9 januari 1900 weer in het huwelijk en wel met Geertje ter Haar (nr 926). Waarschijnlijk is het echtpaar weer uit Amersfoort vertrokken, want Hein overleed reeds op 22 november 1902 en wel te Loosduinen bij Den Haag. Hij was toen slechts 59 jaar. Een heel bewogen leven met veel verhuizingen en voor toen die tijd een hele onderneming.
2e reactie:
De vorige editie is verzuimd de foto te plaatsen van het pleegkind van Evert Bonneveld en Grietje Beekhuis en wel Hendrika de Graaf. Vandaar dat deze foto nu wordt geplaatst. Hendrica werd als pleegkind opgenomen in het gezin van Evert Bonneveld en Grietje Beekhuis. Jarenlang heeft de familie Bonneveld nog contacten onderhouden met haar. Waarschijnlijk is het meisje ook in klederdracht gegaan, zoals uit bijgaande foto blijkt. Het is niet precies bekend wanneer Hendrica haar pleeggezin heeft verlaten. Wel weten we dat er in de jaren dertig nog contacten waren met Hendrica.
2013 02
426
Foto 426 is een verhaal apart. Deze foto is genomen in 1935 in Amsterdam. Op verzoek van de gemeente Amsterdam, aan de gemeente Bunschoten, werd door een gezelschap mee gedaan aan een optocht in Amsterdam. Dit werd georganiseerd door de VVV ’t Koggeschip te Amsterdam. De Nationale Folkloristische optocht werd georganiseerd op 11 mei 1935. Bovendien werd in de Apollohallen een tentoonstelling gehouden, waar het gezelschap ook zijn medewerking aan heeft verleend. Voor alle deelnemers was er een grote oorkonde en voor de gemeente een zilveren bekertje met inscriptie. Indien mogelijk zouden we graag weten, wie op de foto staan afgebeeld. Van enkele personen is het bekend. O.a. Nr. 1 Willempje Poort Pdr, nr. 2 haar verloofde Gerrit van den Hoogen Pzn, nr. 6 Engeltje Zwaan Gdr, nr. 7 Jan Zwaan Bzn, nr. 19 Jannetje Kok Hdr, nr. 20 Jacob van Diermen, Jzn, nr. 23 mw de Vries, nr. 27 Tijmen Nagel, Mzn en nr. 26 Riek Nagel, Mdr. Maar wie herkent iemand van de anderen? We zouden het dolgraag weten. Aarzel niet om te bellen, ook al twijfelt u of het juist is. Niet geschoten is altijd mis!
Op foto 426 zijn enkele inlichtingen binnen gekomen en een aantal namen zijn genoemd. Dit alles echter onder voorbehoud, want het is heel goed mogelijk dat deze namen door anderen weer worden betwist. We vermelden hier de doorgegeven namen tot het tegendeel blijkt. Om het geheugen op te frissen, noemen we nog even de namen, die de vorige keer reeds bekend zouden zijn.
1 Willempje Poort Pdr.
2 haar verloofde Gerrit van den Hoogen Pzn
6 Engeltje Zwaan Gdr
7 Jan Zwaan Bzn
19 Jannetje Kok Hdr.
20 Jacob van Diermen Jzn.,
23 mw de Vries,
27 Tijmen Nagel Mzn. en
26 Riek Nagel Mdr. Maar wie herkent iemand van de anderen. We zouden het dolgraag weten. Aarzel niet om te bellen, ook al twijfelt u of het juist is.
Volgens verkregen inlichtingen betreft:
4 Cornelis Vermeer, zoon van Mengsje van den Geest ,
5 Hilletje van Halteren Zd,
8 Heintje v.d. Groep Hdr,
10 worden de namen genoemd Dina of Elbertje Heijnen Hdr.,
11 Jaapje Dekkers Adr.,
12 Maria Hopman Tdr.,
13.Maria de Graaf Wdr.,
14 Hendrikje Korlaar Ldr,
15 Stina Koops Jd.r,
17 Grietje of Geertje Duijst Kldr.,
18 Hendrikje Duijst Kldr.,
21 Grietje Muijs Jdr.,
24 Hendrka Muijs Jdr.
27 is niet Tijmen Nagel, maar zijn broer Rutger Nagel, gehuwd geweest met Heintje Koelewijn, ( Heintje Geurten).
2013 02
425
Foto 425 betreft een opname van een meisje, genomen in augustus 1942. De foto is waarschijnlijk genomen bij Lammert Koelewijn in de Hoekstraat. Het betreft een kind van ongeveer 2 à 3 jaar. Het moet mogelijk zijn deze te herleiden. Wie geeft het verlossende antwoord?
Foto 425 betreft een opname van een meisje, genomen in augustus 1942. Deze foto is ook opgelost. Het betreft Petertje Heinen, dochter van Evert Heinen en Geertje Heinen en getrouwd met Peter Koelewijn. Peetje woont Bergeend 61.
2013 02
424
Foto 424 betreft een aantal kinderen van de Oude School in de Kerkstraat. De foto is genomen voor of op de “zwarte brug”. Het lijkt mij een foto van omstreeks 1930. Wie herkent kinderen op deze foto? Graag uw reactie!
Het meisje met de “bangdesjullek” de vierde van links. Is dat niet een dochter van Hendrik Koelewijn en Annetje Roos van de Havendijk?
Het meisje dat geheel rechts staat zou zijn Willempje Blokhuis Pdr.
2013 02
423
Foto 423 betreft een jonge militair met een uniform van omstreeks de Eerste Wereldoorlog. Hij heeft een heel bekend gezicht, maar het is niet duidelijk om wie het gaat.
Op foto 423 is niet gereageerd.
2013 01
422
Foto 422 betreft ook een jonge vrouw omstreeks 1925. Ook van deze vrouw is nog geen naam bekend. Mocht u het weten, aarzel dan niet om even te bellen. Beter twee dezelfde reacties dan helemaal niets.
Op foto 422 is niet gereageerd.
2013 01