Geen gegevens beschikbaar
657
Deze foto, nr. 657, heb ik er voor de aardigheid bij gedaan vanwege het nostalgische plaatje. Het betreft een man uit de boerenstand aan de Eemdijk, in zijn ‘opknapperspak’ met witte klompen en een paard dat hij bij de halster houdt. Ik denk niet dat iemand van onze lezers en lezeressen deze man nog kunnen thuisbrengen, maar dat merken we wel.
Foto 657 heb ik er de vorige keer voor de aardigheid bij gedaan vanwege het nostalgische plaatje. Ik veronderstelde
dat niemand van onze lezers hier iets vanaf zou weten, maar tot mijn grote verrassing kreeg ik onmiddellijk een telefoontje van één van onze lezers, die de foto kende! Bij hun thuis hadden ze vroeger ook een dergelijke foto gehad en hij wist precies, wie er op de foto stond! Het is Gerrit Heuveling, geboren op 15 april 1854. Hij is ongehuwd overleden op 7 oktober 1933, 79 jaar, en heeft waarschijnlijk gewoond op Eemdijk 22. Mijn zegsman wist ook nog een gezegde van hem te herinneren.
Als ik het goed heb weergegeven luidt deze als volgt: “Het leven is zo zwaar nog niet, het is maar hoe je het ziet.” Gerrit Heuveling was een zoon van Gerrit Heuveling en Aartje Nagel.
2024 01
656
Foto 656 is ook van latere datum. Een jongetje met jurk en ‘klapmus’ en een jongetje al in burgerdracht. Wie weet waar de foto is genomen en wie kent de personen?
Ook foto 656 is opgelost. Het jongetje in de jurk aan de hand van zijn vader is Jan Koelewijn Stevenzoon. Het jongetje in burgerdracht is Lambertus van der Goot, aan de hand van zijn moeder Aaltje Koelewijn, die jong bij de geboorte van een kind is overleden. De foto is genomen op de Oosterstraat, voor zover ik weet werd dat buurtje ‘de tiende buurt’ genoemd.
2023 04
655
Foto 655 is weer van veel oudere datum. Ook hier een boerenechtpaar met kinderen. De foto is gemaakt voor de grote deuren van de schuur en waarschijnlijk in Bunschoten. Graag horen wij hier meer van.
2023 04
655
Foto 655 is weer van veel oudere datum. Ook hier een boerenechtpaar met kinderen. De foto is gemaakt voor de grote deuren van de schuur en waarschijnlijk in Bunschoten. Graag horen wij hier meer van.
Op deze foto zijn meerdere reacties gekomen, waaronder weer van een lezeres van buiten het dorp. Het betreft hier inderdaad een boerengezinnetje uit de Veenestraat. Het betreft Wouterus Beukers met zijn vrouw Evertje Hoolwerf. Vader heeft zijn zoontje Rutger op schoot en op moeders schoot zit dochter Trijntje. Rutger draagt over zijn klapmuts een boerenpetje, dat kwam in de boerenstand meer voor.
2023 04
654
Foto 654 is van veel recenter datum en betreft het huwelijk van waarschijnlijk een schooljuffrouw. De meisjes zijn allemaal verkleed in de klederdracht van hier. Wie kent enige van de kinderen en weet de naam van het bruidspaar?
Het betreft hier het huwelijk van Hans en Bep Messelink-Huizinga. Hans Messelink was onderwijzer aan de Groen van Prinstererschool en zij hebben gewoond op Talmastraat 9. Toch vreemd dat niemand van de leerlingen op de foto heeft gereageerd!
2023 04
653
Foto 653 zal wel moeilijk te herleiden zijn. Het betreft een jongetje in de zware rouw, echter zonder ‘klapmus’, maar met een strooien hoedje. Waarschijnlijk is het een boerenjongetje, want hij heeft een horlogeketting in zijn rechterhand. Wie heeft kennis aan dit kind?
Op deze foto is een reactie gekomen en wel van een zoon van betrokkene. Het is inderdaad een jongetje uit een boerenfamilie. Het betreft jacob Beekhuis, zoon van Gerrit Beekhuis en Maria van den Pol, die vroeger jarenlang de boerderij hebben bewoond aan de Kon. Wilhelminastraat. Later had de andere zoon Arend daar de boerderij. Jacob had eerst een boerderij in de Vissersteeg en heeft later een boerderij laten bouwen aan de Oostsingel. Jacob draagt geen klapmuts maar een strooien hoedje, wat meer voorkwam. Hij is in de rouw op de foto en wel over zijn grootmoeder van moeders kant, Klaasje Huijgen, die op 1 januari 1913 was overleden. Daarvoor moest de kleine Jacob natuurlijk nog in ‘t zwart’.
2023 04
652
Deze foto van een moeder met waarschijnlijk haar dochter is genomen net na de tweede Wereldoorlog, te zien aan de kleding van de vrouw. Maar wie is het?
Op deze foto is geen reactie gekomen en dat vind ik eigenlijk vreemd. Volgens mij is dit Grietje Roos, dochter van Arend Roos en Marretje Koops van
de Westdijk. Waarschijnlijk staat zij daar met haar dochtertje. Zij was getrouwd met tijmen Koelewijn. Het gezin is later verhuisd naar Putten, waar zij jarenlang hebben gewoond.
2023 04
651
We beginnen met weer een foto van de ‘Renardtrein’, maar hier in Bunschoten bij de Kolk. Hij gaat hier de brug over om achter Kostverloren om weer de Dorpsstraat te bereiken, om weer naar Amersfoort te gaan. De foto is niet scherp, maar duidelijk is de oude bebouwing, links te zien waar nu het gemeentehuis staat. Voor zover ik weet, woonde in het kleine huisje het gezin van Willem Stekeur, gehuwd met 648 Jannetje van de Groep. Bij het verplichte registreren van de botters in 1886, kreeg Willem Stekeur het nummer BU 1, omdat hij het dichtst bij het gemeentehuis woonde! De nummering begon bij de eerste visser, die in Bunschoten woonde bij de Kolk. Vervolgens ging dat huis aan huis door
aan de westzijde van Spakenburg, en vervolgens aan de oostzijde, ook op de volgorde van de huizen. In 1897 verhuisde het gezin Stekeur naar Hilversum.
2023 04
650
Foto 650 Voor de aardigheid weer een foto opgenomen met een nostalgisch plaatje. De ‘Zwarte Brug’ in Spakenburg, die iets, zo’n 10 meter, ten noorden lag van de huidige ‘Stenen Brug’. Die laatste brug dateert van rond 1953 en werd zó aangelegd, dat hij recht voor de Zuidwenk kwam te liggen. Op de achtergrond de boerderijen van Klaas en Wouter Huijgen. Het was omstreeks 1900 de bedoeling om een stoomtram, die de ‘Renardtrein’ genoemd werd, naar Bunschoten te laten lopen. Hier de proefrit naar ons dorp vanuit Amersfoort. Daar is het bij gebleven, want het project bleek te duur en ook niet levensvatbaar te zijn voor die tijd. Van de proefrit zijn enkele foto’s gemaakt, waarvan ééntje hier. Het zijn dus enkele unieke beelden van een plan dat nooit is uitgevoerd.
2023 03
649
Foto 649 > is weer van oudere datum. Het is een feestdag, want de meisjes dragen strikken en hebben bovendien hun zondagse schoenen met zilveren gespen aan. Dat was in de week anders niet gebruikelijk. Om het wat gemakkelijk te maken: de foto
is genomen op de Turfwal. Wie weet de juiste namen van de personen?
Foto 649 is inderdaad genomen op de Turfwal. Links de man met hoed is Lammert Duijst Stzn (1870-1945), bewoner van het pand. Daarnaast zijn schoonzoon Dirk Korlaar, dan Geertje Muijs-Duijst, dochter van Lammert Duijst. De vrouw in de lichte rouw is Aaltje de Graaf-Koelewijn Jdr en daarnaast de vrouw in de vierljaarsrouw Aaltje Poort-Hopman Stdr, die later aan de Eemdijk woonde. Achter hen de moeder van Geertje, Wijmpje Duijst van Diermen Hdr (1873-1963).
De vrouw rechts met de strookte muts is Hendrikje van Veen- Muijs (1857-1929), die in de woning ernaast woonde.
2023 03