Historische vereniging Bunscote

BH_VWBJDE_FOTO

427
Verder kreeg ik van een oude lezeres een schoolfoto 427 van de Oude School op het Kolkplein te Bunschoten. Aangezien het toch moeilijk wordt de juiste namen te achterhalen vermeld ik hierbij de namen van degenen die bekend zijn.

Bovenste rij: Meester Heslinga: 1 Aart van Twillert Hzn, 2 en 3 onbekend, 4 en 5 Aart en Teunis van Twillert Kzn, 6 en 7 Jan en Henk Duijst Tzn, 8 Tijmen Koelewijn Tzn. 9 Gijsbert Schaap, Wzn 10 en 11. Bort en Joop van Rossum.

2e rij: 12 onbekend meisje, 13 Wijmpje van Twillert Kdr, 14 meisje in burger onbekend, 15 Meisje met”bangedesjullek”onbekend, 16 Jaapje Koelewijn Tdr 17, Jan Pijpers Azn, Meester Sjaardema.

3e rij: 18 Willempje Pijpers Adr, 19 en 20, 2 meisjes van Nekkeveld, fam de Jager? 21.Maria Poort Hdr, 22 Jannetje ter Haar Jdr, 23. Jannetje van Twillert Hdr, 24 Evertje Beekhuis Adr. 25,26 en 27 Marie, Dirk en Wousje, ( pleegkinderen) familie van Klaasje de Graaf-Kok uit Spakenburg?
1e reactie:
Eerst nog een aanvulling/rectificatie op de schoolfoto 427 van april jl. Het gaat om de drie kinderen Maria, Dirk en Wousje. Vermeld werd dat dit pleegkinderen waren. Dit is niet juist. Het waren kinderen van Aart de Graaf en Jannetje de Graaf. Dit gezin heeft inderdaad in een steeg aan de Dorpsstraat gewoond en is later verhuisd naar Amersfoort. Dochter Maria is jong overleden en zoon Rikkert (die inderdaad is vernoemd naar Rikkert Los, de dorpsveldwachter) is vermoord door de Duitsers in de 2e wereldoorlog. U zult wel zeggen, maar hoe kom je nu aan de zogenaamde pleegkinderen? Het volgende is gebleken uit naspeuringen en gegevens van dorpsgenoten.

Op 27 september 1879 werd in Asperen (Zuid Holland) het huwelijk voltrokken tussen Hein de Graaf en Alida Klazina Sprong, geboren te Asperen. Hein de Graaf werd geboren te Bunschoten op 6 februari 1851, zoon van Dirk de Graaf en Evertje van Veldhuizen uit Lunteren. Het huwelijk van Hein en Alida is echter door echtscheiding ontbonden op 5 februari 1896! Voor die tijd een zeer opmerkelijke gebeurtenis! Tijdens het huwelijk heeft het gezin nogal gezworven. Er werden vier kinderen geboren:
Albertje, geboren te Asperen op 19-1- 1884;
Dirk, geboren te Amersfoort op 2 4-1886;
Hendrica Cornelia , geboren te Woerden op 21-6-1891;
Jannetje, geboren te Woerden op 2-8- 1893.

Na de echtscheiding is vader Hein vermoedelijk naar Amersfoort vertrokken. De kinderen zijn hoogst waarschijnlijk met de vader meegegaan. In ieder geval de twee jongsten Hendrica Cornelia en Jannetje. Hoe zijn ze in Bunschoten terecht gekomen zult u zeggen.

Dat is een hele bijzondere geschiedenis. Omstreeks 1895 moest de burgemeester van Bunschoten met de wethouder/ raadslid Evert Bonneveld een vergadering bijwonen op het gemeentehuis te Amersfoort. Zij werden per rijtuig naar Amersfoort gereden door de dorpsveldwachter Rikkert Los uit Bunschoten, die natuurlijk in Amersfoort moest wachten tot de vergadering was afgelopen.

Toen Rikkert Los na afloop van de vergadering met zijn rijtuig voor het gemeentehuis voor reed, bleken er op de stoep van het gemeentehuis twee kleine kinderen te liggen, die er verwaarloosd en vuil uitzagen. Rikkert Los en Evert Bonneveld waren erg begaan met die kleine kinderen. De burgemeester van Amersfoort wist wie het waren en zei tegen de Bunschoters: ”Neem ze maar mee want de vader kan niet voor hen zorgen en komt bij jullie uit het dorp”. Dat kon toen blijkbaar allemaal!

Besloten is toen de kinderen mee te nemen en de jongste, Jannetje, kwam als pleegkind, als zeer jong meisje bij Rikkert Los en Maria Heinen in de Dorpsstraat en Hendrika werd opgenomen bij Evert Bonneveld en Grietje Beekhuis. Zo zijn de kinderen hier in het dorp terecht gekomen. Jannetje is tot haar huwelijk op 22 jarige leeftijd altijd in het gezin van Rikkert Los gebleven. Haar pleegmoeder Maria Heinen heeft haar direct klederdracht aangedaan,want dat was voor haar het beste.

Zie foto 427a van het gezin van Rikkert Los,waar Jannetje op schoot zit bij haar pleegmoeder. Jarenlang zijn er banden met de beide families geweest. Later is Jannetje met haar gezin eerst naar Hoogland verhuisd en later naar Amersfoort. Daar wonen nog steeds familieleden uit dit gezin.

Hendrica werd als pleegkind opgenomen in het gezin van Evert Bonneveld en Grietje Beekhuis. Jarenlang heeft de familie Bonneveld nog contacten onderhouden met deze Hendrika. Waarschijnlijk is het meisje ook in klederdracht gegaan, zoals uit bijgaande foto blijkt. Het is niet precies bekend wanneer Hendrika haar pleeggezin heeft verlaten Wel weten we dat er in de jaren dertig nog contacten waren met Hendrika. Hein de Graaf trad op 9 januari 1900 weer in het huwelijk en wel met Geertje ter Haar (nr 926). Waarschijnlijk is het echtpaar weer uit Amersfoort vertrokken, want Hein overleed reeds op 22 november 1902 en wel te Loosduinen bij Den Haag. Hij was toen slechts 59 jaar. Een heel bewogen leven met veel verhuizingen en voor toen die tijd een hele onderneming.
2e reactie:
De vorige editie is verzuimd de foto te plaatsen van het pleegkind van Evert Bonneveld en Grietje Beekhuis en wel Hendrika de Graaf. Vandaar dat deze foto nu wordt geplaatst. Hendrica werd als pleegkind opgenomen in het gezin van Evert Bonneveld en Grietje Beekhuis. Jarenlang heeft de familie Bonneveld nog contacten onderhouden met haar. Waarschijnlijk is het meisje ook in klederdracht gegaan, zoals uit bijgaande foto blijkt. Het is niet precies bekend wanneer Hendrica haar pleeggezin heeft verlaten. Wel weten we dat er in de jaren dertig nog contacten waren met Hendrica.
2013 02