Historische vereniging Bunscote 1980 - 2020

BH_VWBJDE_FOTO

508
Foto 508 is weer een Eemdijks tafereel met diverse familieleden. De Eemdijkers moeten die zeker kunnen thuisbrengen.
Foto 508 is genomen aan de Eemdijk. Hier zit nog een leuk verhaaltje achter, dat mij is doorgegeven door Stijntje van de Mheen-Poort.

De linkse vrouw is Teuntje Huijgen-Veldhuizen met haar dochter Evertje. De tweede vrouw is haar zuster Annetje Huijgen-Veldhuizen met dochter Trijntje. Geheel achteraan staat, uit de rouw, Willempje Poort Wdr. De drie kinderen voor haar zijn Evertje Huijgen Adr., Jannetje Malestein Stdr. en Elisabeth Huijgen Adr. De staande vrouw is Evertje van de Geest-Hoolwerf Wdr. Dan vooraan staat Elisabeth Huijgen Kldr., het meisje zonder muts is Jannetje Huijgen Adr.

De vrouw in burger is Toos van Uden uit Baarn. Zij kwam voedselbonnen brengen voor twee jongens uit Tsjecho-Slowakije, die op de Eemdijk zaten ondergedoken, o.a. bij Hendrikus Poort, gehuwd met Heintje Loef. Toos heeft veel goeds voor die jongens gedaan en bleef op Eemdijk wel eens een nacht over. Zoals zo vaak is gebeurd in de geschiedenis, was Toos vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog zwanger van één van de jongens! Haar familie was rooms-katholiek en zij wilden dat Toos het kind zou afstaan aan de RK kerk. Toos wilde dit niet en is daarom met haar vriend Jan Hotarek, meteen na de bevrijding in een klein vrachtwagentje, vertrokken naar zijn land.
Al heel snel werden ze geconfronteerd met het IJzeren Gordijn en konden niet meer naar het Westen. Toos kon dus haar familie niet bezoeken!
Twintig jaar later kwamen ze plotseling op bezoek bij de ouders van Stijn, waar hij ondergedoken had gezeten. Ze mochten naar Nederland voor familiebezoek, maar moesten hun vier zoons daar achterlaten, zodat ze wel gedwongen waren weer terug te gaan Tjecho Slowakije!

Stijntje en haar man Albert hebben hen in 1994 nog bezocht, tijdens een rondreis door Europa. Ze woonden toen in Brno, de tweede stad van Tsjechië, maar het waren toen al oude mensen.

Zo heeft deze foto nog een geheel apart leven geleid!
2017 02

Social Icons

Seizoensagenda

Klederdracht aankleden


07 juni 2023
19:00 -

Advertenties