Historische vereniging Bunscote 1980 - 2020

BH_VWBJDE_FOTO

576
Dat ons blad ook buiten onze dorpsgemeenschap wordt gelezen, blijkt uit de mail die ik kreeg van Evert Weerstand uit Urk. Hij is vrijwilliger bij het Urker museum en had daar een fotoalbum in handen gekregen van Teunis Snijder, de zeilenmaker van Urk. Deze zeilenmaker blijkt ook regelmatig zeilen te hebben geleverd aan Spakenburger vissers. Hij kwam ook hier om zeilen te repareren. Hij kwam dan aan het eind van de week naar ons dorp en bleef vaak het weekend over.

Waar hij dan logeerde is niet bekend, maar ik heb zo een vermoeden. De heer Weerstand stuurde 4 kopieën op van foto’s uit dat album, o.a. van een volwassen vrouw en drie meisjes. De foto’s zijn allemaal gemaakt in Amersfoort. Evert Weerstand vroeg of ik de personen kon herkennen. Ik heb een vermoeden in welke familie ik dit moet zoeken. Navraag bij de familie heeft nog geen resultaat opgeleverd. Ik heb het idee dat de zeilenmaker logeerde bij Peter Blokhuis en zijn vrouw Geertje Hopman. Dit echtpaar had geen kinderen.

Geertje Hopman was een dochter van Aart Hopman en Willempje Koelewijn. Geertje had een zuster Marretje, die getrouwd was met Jacob de Graaf. Dit echtpaar had drie dochters en volgens mij zijn het Aartje, Willempje en Gerritje. Gerritje is jong overleden en Aartje woonde buiten het dorp, ik meen in Arnhem, maar dat weet ik niet zeker. Mocht iemand het wel weten, dan hoor ik dit graag. Het middelste meisje lijkt namelijk op de vrouw van Bort Koelewijn
Pzn, die jaren aan de latere Groen van Prinsterersingel heeft gewoond. Graag reacties als iemand dit weet, want ik
heb Evert Weerstand beloofd hem bericht te sturen als ik de identiteit van de personen op de foto’s kon vaststellen.

We zijn zeer benieuwd naar uw reacties en wachten die vol spanning af. Er wordt vaak gezegd: ”Er zal er wel één bellen”, maar als iedereen dat denkt, dan hoor je net niets! Als u denkt iemand te herkennen, laat het dan weten.
Het kan zomaar een aanknopingspunt zijn voor meerdere gegevens!
De foto’s 576 t/m 579 die uit Urk afkomstig zijn. Zoals ik al vermeldde waren mijn vermoedens juist. Het betreft inderdaad de vrouw van Peter Blokhuis van de Nieuwe Schans en wel Geertje Blokhuis-Hopman. Dan drie dochters van haar zuster Marritje de Graaf-Hopman (geh. m. Jacob de Graaf Wzn), en wel Aartje (1908, geh. m. Jan ter Haar), Willempje (1911, geh. m. Bort Koelewijn) en Gerritje
(1923). Deze Gerritje is jong overleden, terwijl Aartje naar Arnhem is vertrokken. Deze gegevens heb ik ook doorgestuurd naar Urk, zodat die de namen bij de foto’s kunnen vermelden.
2020 02
nlenfrdeplptes

Seizoensagenda

06 mei 2021
19:30 -
Cursus Botterbouw
13 mei 2021
19:30 -
Cursus Kubbootbouw

Advertenties