Historische vereniging Bunscote

BH_VWBJDE_FOTO

515
Foto 515 zal moeilijk te herleiden zijn. Spakenburgse vrouwen die omstreeks 1922 op bezoek gaan bij een patiënt in Zonnegloren te Hilversum. De foto’s zijn op een bijzonder manier hier terecht gekomen vanuit Drente. Dat verhaal bewaren we voor de volgende editie van “Bun Historiael” Wie kent de personen op de foto?
Zoals ik de vorige keer reeds schreef, was deze foto met nog enkele andere foto’s mij toegestuurd door een predikant uit Aalden in Drenthe, ds. B. Breunesse. Deze predikant ontmoette ik op een 50-jarig huwelijksjubileum en kwam zo met hem in gesprek. Deze foto’s kwamen bij hem uit de familie, maar hij wist er verder weinig van. Aangezien ik op de foto wat gelijkenissen aantrof, ben ik op onderzoek uitgegaan en kwam uit bij een bejaarde vrouw uit het Ik kreeg nog twee foto’s van hem uit het begin van de Tweede Wereldoorlog en die zijn hierbij ook afgedrukt. (515a)

Hierop staat n.l. Rikje Ruizendaal, die later met Dirk de Graaf, (‘Dirk de bakker’) is getrouwd. Navraag bij de dominee bracht ons op een spoor. Hij wist zich als klein jongetje te herinneren dat hij met zijn vader in Spakenburg kwam bij Jan Ruizendaal. Dit moet zijn Jan Ruizendaal, gehuwd met Geertje van Tamelen (‘Geert van Tammeren’) nr 3095. Het meisje op de foto’s is zijn tante (dochter van Pieterke Hop) met stukkie en zwarte pluummus met Geertje van Ruizendaal -
Tamelen en haar dochter Rikje.

Op de andere foto (515b) staat ze ook met Rikje en de zusters Elbertje, Jannetje en Grietje Baas. (Jannetje had overigens deze foto nooit gezien en wist er niets meer van).

Dit bracht mij op het idee dit eens na te vragen bij het oudste kleinkind van Jan Ruizendaal en wel Geertje Hop - Ruizendaal, nu 85 jaar. Dit was een verrassend bezoek. Geertje kon zich nog herinneren dat inderdaad de familie bij haar grootouders kwam en wist te vertellen dat Pieterke Hop daar regelmatig kwam. Hoe de families met elkaar bevriend zijn geraakt, wist ze niet, wel dat haar grootmoeder nog al eens naar Zeist ging, waar Pieterke toen woonde. Tot mijn grote verrassing had zij zelfs nog een foto waarop een deel van beide families op staan afgedrukt. Deze foto plaats ik hierbij (515c)

Pieterke Hop was dus een nicht van de familie in Gouda en als zodanig in het bezit gekomen van de oudste foto. Na veel gepuzzel is dit hele raadsel opgelost.


2017 03